Gökteki Kale

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Castle in the Sky sayfasından yönlendirildi)
Laputa: Castle in the Sky
Filmin özgün Japonca afişi
YönetmenHayao Miyazaki
YapımcıIsao Takahata
SenaristHayao Miyazaki
MüzikJoe Hisaishi
Görüntü yönetmeniHirokata Takahashi
KurguHayao Miyazaki
Takeshi Seyama
Yoshihiro Kasahara
StüdyoStudio Ghibli
DağıtıcıToei Company
Çıkış tarih(ler)i2 Ağustos 1986 (1986-08-02)
Süre126 dakika
Ülke Japonya
DilJaponca

Gökteki Kale, Laputa: Castle in the Sky (天空の城ラピュタ, Tenkū no Shiro Rapyuta) (ya da kısaca Laputa) (ABD dağıtımında Castle in the Sky) Hayao Miyazaki'nin yazıp yönettiği 1986 yapımı animasyon filmidir. Film gösterime girdiği 1986 yılında Animage Anime Büyük Ödülü'nün sahibi olmuştur.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Sheeta adındaki genç bir kız gizemli mavi bir taşın sahibidir. Kız hükûmet için çalışan gizli ajanlar tarafından kaçırılmış ve uçan bir gemide henüz bilinmeyen bir yere götürülmektedir. Aniden bir tehlike belirir ve gemiye yaşlı hava korsanı Dola ve emrindeki uçan korsanlar çetesi saldırır. Onlar da Sheeta'nın sahip olduğu taşı istiyorlardır. Sheeta'nın odasına girerler, Sheeta onlardan kaçarak gemiden aşağıya düşer. Ancak düşerken taşın yardımıyla yere çakılmadan havada süzülerek yere inebilmiştir. Uyandığında Pazu adında genç bir çocuğun kolları arasında bulur kendini. Pazu ona yardım etmeye çalışır. Sheeta Pazu'nun evinde Laputa'nın efsanevi krallığının resmini görür. Resmi Pazu'nun babası çekmiştir, Pazu'nun babası geri döndüğünde gökyüzünde asılı duran bir adadan bahsetmiştir, kimse onun keşfine inanmaz. Korsanlar Pazu'nun evini bulurlar, onlar da askerî bir uçak alarak Laputa'yı aramaya koyulurlar.

Karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Sheeta: Sessiz, sakin ve sevecen bir yapısı vardır. Aile yadigarı olan ve koruması gereken bir kolye vardır. Bu kolyeyi de sadece Sheeta kullanabilir. Ayrıca korsanlardan ve askerlerden de kaçmaktadır. Çünkü doğup büyüdüğü topraklardan koparılıp kaçırılmıştır fakat bir şekilde kaçmayı başarmıştır. Ancak kızın sır gibi tuttuğu bir adı vardır; Lucita Toel Ul Laputa.

Pazu: Maden işinde çalışan bir çocuktur. Son derece inatçı, hareketli ve hırslıdır. En büyük hayali ise babasının resmini çektiği Laputa'nın gerçek olduğunu göstermektir. Gökyüzünden süzülerek yere inen Sheeta'yı kendi evinde misafir eder, fakat kısa zamanda askerlerin ve korsanların saldırıya geçmesi ile kaçmaya başlar ve Sheeta'yı canı pahasına da olsa korumaya yemin eder.

Muska: Kolyenin peşine düşerek en büyük hayali olan dünyayı fethetmeye çalışan Muska'nın asıl adı da Romska Palo Ul Laputa'dır. Son derece kötü karakterli ve acımasız bir adamdır ki bütün herkesi amacı için öldürmekten çekinmemektedir.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "www.manga.gen.tr'de Gökteki Kale Tanıtımı". 30 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2011.