Carmina Burana (Orff)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Carmina Burana; Carl Orff tarafından 1935 ve 1936'da bestelenmiş ve orta çağ koleksiyonu Carmina Burana'dan 24 şiire dayanan bir kantattır.[1] Tam Latince başlığı LatinceCarmina Burana: Cantiones profanae cantoribus et choris cantandae comitantibus instrumentis atque imaginibus magicis (" Beuern Şarkıları: Şarkıcılar ve korolar için enstrümanlar ve büyülü görüntülerle birlikte söylenecek laik şarkılar"). İlk kez 8 Haziran 1937'de Oper Frankfurt tarafından sahnelendi. Catulli Carmina ve Trionfo di Afrodite'i de içeren müzikal bir üçlü olan Trionfi'nin bir parçasıdır. Parçanın ilk ve son bölümlerine "LatinceFortuna Imperatrix Mundi" ("Talih, Dünyanın İmparatoriçesi") adı verilir ve "O Fortuna" ile başlar.

Metin[değiştir | kaynağı değiştir]

Codex Buranus'tan Rota fortunae (Çarkıfelek)

1934'te Orff, bazıları 13. yüzyıldan olan ancak çoğu 11. veya 12. yüzyıldan kalma orijinal metin olan Johann Andreas Schmeller tarafından yazılan Carmina Burana'nın 1847 baskısıyla karşılaştı. Michel Hofmann [de] genç bir hukuk öğrencisiydi ve Latince ve Yunanca meraklısıydı; Orff'a bu şiirlerden 24'ünün seçilmesinde ve az miktarda Orta Yüksek Almanca ve Eski Fransızca ile çoğunlukla seküler Latince dizelerde bir libretto halinde düzenlenmesinde yardımcı oldu. Seçki, 21. yüzyılda olduğu kadar 13. yüzyılda da bilinen çok çeşitli konuları kapsar: servet ve zenginliğin kararsızlığı, hayatın geçici doğası, baharın dönüşünün sevinci, içki içmenin zevkleri ve tehlikeleri, oburluk, kumar ve şehvet işlenen konulardandır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Schwarm, B. (2015, April 20). Carmina Burana. Encyclopedia Britannica. https://www.britannica.com/topic/Carmina-Burana-by-Orff 20 Şubat 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]