Bulgar müziği

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bulgar müziği, klasik, halk müziği, popüler müzik ve diğer biçimler dahil olmak üzere Bulgaristan ülkesiyle ilişkili tüm müzik türlerini ifade eder.

Klasik müzik, opera ve balen; besteciler Emanuil Manolov, Pancho Vladigerov ve Georgi Atanasov ve şarkıcılar Ghena Dimitrova, Mariana Paunova, Boris Hristov, Raina Kabaivanska ve Nicolai Ghiaurov tarafından temsil ediliyor.[1][2][3][4] Çağdaş pop sahnesinin önemli isimleri Lili Ivanova, Emil Dimitrov ve Vasil Naydenov'dur . Yurt dışında yaşayan tanınmış Bulgar sanatçılar arasında Sylvie Vartan, Kristian Kostov, Philipp Kirkorov, Lucy Diakovska, Mira Aroyo, Mikhael Paskalev, Nora Nova, Vasko Vassilev ve Ivo Papazov yer alıyor .

Bulgar Devlet Televizyonu Kadın Vokal Korosu 1990 yılında Grammy Ödülü[5] kazandı. Bulgaristan devlet destekli ilk halk topluluklarından biri olan ve 1951'de kurulan Philip Kutev Ensemble, 1990 Grammy ödüllü albümünde de yer alıyor. Rodop Folk şarkıcısı Valya Balkanska'nın "Izlel ye Delyo Haydutin" adlı eseri Altın Disk'e kaydedildi ve 1977 yılında Voyager uzay aracı ile uzaya gönderildi.

Enstrümanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Gadulka

Bulgar müziği çok çeşitli enstrümanlar kullanır. Bazı halk çalgıları, " Saz " (Bulgarca tambura ) veya kemençe (Bulgarca gadulka ) gibi geleneksel Asya enstrümanlarının varyantlarıdır. Geleneksel köy müziğinin bir dalı olan modern dans müziğinde genellikle daha modern tarzda enstrümanlar kullanılır.

Halk müziği enstrümanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Bitovi adı verilen Bulgar halk grupları, genellikle şunları içeren enstrümanlar kullanır:

  • Gayda, geleneksel keçi derisi gayda . İki yaygın gayda türü varyır. Trakya gaida ya D ya da A'da ayarlanmıştır. Kaba gayda olarak adlandırılan Rhodopi gayda daha büyüktür, çok daha derin bir sese sahiptir ve F.
  • Kaval, bir uçtan şişmiş flüt çok yakın Türk kaval yanı sıra Arapça etmektir " Ney ".
  • Eğik bir telli çalgı olan gadulka, belki de ispinozdan inmiştir, melodi ve sempatik tellerle dikey olarak tutulmuştur. Bas gadulka'nın yerini büyük ölçüde kontrbas almıştır (Bulgarcada kontrbas olarak adlandırılır).
  • Tǔpan, oyuncu tarafından omzuna takılan ve bir yanda bir çırpıcı ("kiyak") ve diğer yanda ince bir çubuk ("sert") ile vurulan büyük bir davul.
  • Tambura, melodik soloların yanı sıra ritmik eşlik için kullanılan uzun boyunlu, metal dizili, perdeli bir lavta. Biraz Yunan gibidir buzuki ve çok benzer Tamburica ailenin "alto" enstrüman, brac.
  • Tarabuka veya dumbek, kum saati şeklinde bir parmak davulu. Türk ve Kuzey Afrika " darbuka " ve Yunanca "touberleki" (τουμπερλέκι) ile çok benzer.

Modern profesyonel müzisyenler, gayda ( Kostadin Varimezov ve Nikola Atanasov ), gadulka ( Mihail Marinov, Atanas Vulchev ) ve kaval ( Stoyan Chobanov, Nikola Ganchev, Stoyan Velichkov, Nedyalko Nedyalkov, Theodosii Spassov ) yorumladılar. Akordeon ve klarnet dahil diğer enstrümanlar 19. yüzyılda Bulgaristan'a geldi. Bulgar akordeon müziği, Boris Karlov ve daha sonra Kosta Kolev ve Ibro Lolov gibi Roman müzisyenler tarafından tanımlandı.

1965 yılında Kültür Bakanlığı, Bulgar müziğinin, şarkılarının ve dansının sergilenmesinde önemli bir etkinlik haline gelen Koprivshtitsa Ulusal Müzik Festivali'ni kurdu. Her beş yılda bir düzenlenir ve son festival 7-9 Ağustos 2015'tir.

Bulgar düğün müziğinde kullanılan enstrümanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Düğün müziğinde kullanılan enstrümanlar arasında keman, akordeon, klarnet, saksafon, davul seti, elektrik bas, elektro gitar ve synthesizer bulunmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "The 2011/2012 season of the National Opera and Ballet House". Bulgarian National Radio. 25 Ekim 2011. 23 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 
  2. ^ "Obituary: Ghena Dimitrova". The Telegraph. 13 Haziran 2005. 21 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 
  3. ^ Forbes (29 Haziran 1993). "Obituary: Boris Christoff". The Independent. 19 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 
  4. ^ Kozinn (29 Haziran 1993). "Boris Christoff, Bass, Dies at 79; Esteemed for His Boris Godunov". The New York Times. 10 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 
  5. ^ "32nd Grammy Awards Winners". Grammy Awards. 11 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2011.