Bulgar Vatan Cephesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bulgar Vatan Cephesi
Отечествен фронт
KısaltmaОф
Kuruluş tarihi17 Temmuz 1942
Kapanış tarihi1989
İdeolojiKomünizm
Parti bayrağı
Bulgaristan Halk Cumhuriyeti

Bulgar Vatan Cephesi (Bulgarca: Отечествен фронт) II. Dünya Savaşı sırasında Bulgaristan Komünist Partisi öncülüğünde bir direniş hareketi olarak başlamıştır. Sonraki dönemde bünyesine çeşitli farklı örgütler katılmıştır. Bulgaristan Halk Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla beraber kurumsallaşmıştır.

Amaç[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu örgütlerin ortak amacı Bulgaristan'da iktidarda olan Nazi yanlısı rejimin devrilmesiydi. Cephede komünistlerin ağırlığı giderek artmış ve 1944 yılında Nazilerin işgal ettiği bölgelerden atılması ve Kızıl Ordunun ilerlemesiyle Vatan Cephesi bir darbe gerçekleştirerek ülkede iktidarı ele geçirmiştir.[1]

Kurumsallaşması[değiştir | kaynağı değiştir]

Derhal Sovyetler Birliğiyle barış antlaşması imzalanmış ve Mihver Devletlerine savaş ilan edilmiştir. Savaşın sona ermesiyle beraber düzenlenen 18 Kasım 1945 seçimlerinde Cephe çoğunluğu kazanmıştır. Georgi Dimitrov liderliğinde Bulgaristan Halk Cumhuriyeti kurulur. Cephe yeni rejimde geniş çaplı bir Halk cephesi örgütlenmesine evrilir.1989 yılında sosyalizmin sona ermesiyle beraber ortadan kalkmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Bulgar sosyalizmiyle ilgili makale (Bulgarca) 3 Haziran 2021 tarihinde erişilmiştir

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]