Bulgar halk müziği

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Bulgar Halk Müziği sayfasından yönlendirildi)

Bulgar halk müziği, Bulgaristan'daki geleneksel müzik folkloruna dayanarak halka sunulması amaçlanan müziği kapsayan bir müzik türüdür.[1]

20. yüzyılın ilk yarısında, orijinal ritüelinden ve gündelik bağlamlarından kopuk olan modern öncesi, özellikle kırsal halk müziğini yeniden üreterek ve yeniden yorumlayarak kuruldu. Bu, iki ana yönde yapılır - geleneksel müziği otantik biçimine olabildiğince yakın bir biçimde tutma girişimleri ve yüksek kültürden popüler müziğe modern izleyicilerin farklı ihtiyaçlarına uyarlanması.[2]

Karakteri ve anlatım şekli bakımından, ortaya çıktığı bölgelere göre değişir, bu nedenle birkaç folklor ve etnografik alana bölünmüştür.

Bulgaristan'daki folklor bölgeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Bulgaristan, her biri şarkı ve dans folkloru açısından kendine özgü özelliklere sahip çeşitli etnografik bölgelere ayrılmıştır. Genel olarak, Bulgaristan'da yedi folklor bölgesi vardır:[1][1][2][3][4][5]

  • Severnyaşka

Kuzey folklor bölgesi Kuzey Bulgaristan'ı kapsar (Ludogorie ve Güney Dobruca hariç). Coğrafi olarak bölge, Tuna ovası ve Stara Planina bölgesinin kuzey kesimi olmak üzere iki alt bölgeden oluşmaktadır. İlçenin sınırları Romanya sınırının kuzeyinde, Balkan Dağları'nın güneyinde, Sırp sınırının batısında ve güney Dobruca, Ludogorie ve Karadeniz'in doğusundadır.

Trakya folklor bölgesi, Bulgaristan'ın yanı sıra Türkiye ve Yunanistan'da da bulunan Trakya'nın (Rodoplar ve Istranca hariç) tarihi-coğrafi bölgesinin topraklarını işgal eder. Çoğunlukla dans folklorundaki farklılıklar nedeniyle, genellikle iki alt bölgeye ayrılır, bir alt bölge Pazarcık ve Plovdiv'i ve diğerini Stara Zagora, Haskovo, Yambol, Sliven, kuzey Burgaz, güney Lozengrad, Rodos ve Edirne illerini ve Demes Oreda ve Demi Oreda Dimotika .

Istranca folklor bölgesi, sadece Bulgaristan'da değil Türkiye'de de bulunan Istranca dağının topraklarını içerir. Dans folkloru açısından Trakya'nın doğu kısmından pek bir farkı yoktur, bu nedenle bazen Trakya'nın üçüncü bir alt bölgesi olarak kabul edilir. Yine de, Istranca'nın müzikal folkloru oldukça karakteristiktir ve Trakya'nın doğu kesimindekinden farklıdır, bu nedenle birçok araştırmacı burayı ayrı bir folklor alanı olarak görmektedir.

  • Şopska

Shopska folklor bölgesi, Bulgaristan'ın yanı sıra Sırbistan ve Kuzey Makedonya'da da bulunan Shopluk bölgesini içerir.

Dobrudzha folklor bölgesi, Dobrudzha'nın tarihi-coğrafi bölgesinin (dahil. Ludogorie), sadece Bulgaristan'da değil, aynı zamanda Romanya'da da bulunmaktadır. Kuzeyde Tuna, güney ve batıda kuzey folklor bölgesi, doğuda Karadeniz ile çevrilidir.

Miladinovi Kardeşler tarafından bir koleksiyonda toplanan Bulgar türküleri, 1861

Makedonya folklor bölgesi, Bulgaristan'ın yanı sıra Yunanistan ve Kuzey Makedonya'da da bulunan Makedonya'nın neredeyse tüm tarihi-coğrafi bölgesinin topraklarını içerir.

Rodop folklor bölgesi, sadece Bulgaristan'da değil Yunanistan'da da bulunan Rodop Dağları'nı kapsamaktadır.

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b БЪЛГАРСКА НАРОДНА КУЛТУРА: ИСТОРИКО-ЕТНОГРАФСКИ ОЧЕРК, София: Наука и изкуство, 1981
  2. ^ Колев, НИКОЛАЙ; БЪЛГАРСКА ЕТНОГРАФИЯ, София, Наука и изкуство, 1987
  3. ^ "</Nikolai%20Kolev%20-%20Bulgarska%20etnografia%20-%201987.pdf www.fileden.com". 12 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2021. 
  4. ^ "detelina.wordpress.com". 28 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2021. 
  5. ^ "www.bulgarian-folklore.com". 7 Ekim 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2022. 
Alıntılanan kaynaklar
  • Между Селото и Вселената: старата фолклорна музика от България в новите времена. София: Академично издателство „Проф. Марин Дринов“. 2008. ISBN 978-954-322-257-5.