İçeriğe atla

Born Yesterday (film, 1950)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Born Yesterday (film, 1950)
Born Yesterday
Theatrical release poster
YönetmenGeorge Cukor
YapımcıS. Sylvan Simon
YazarAlbert Mannheimer
Garson Kanin (uncredited)
OyuncularJudy Holliday
Broderick Crawford
William Holden
MüzikFrederick Hollander
Görüntü yönetmeniJoseph Walker
KurguCharles Nelson
StüdyoColumbia Pictures
DağıtıcıColumbia Pictures
Çıkış tarih(ler)i25 Aralık 1950 (1950-12-25)
Süre102 dakika
ÜlkeABD
Dilİngilizce
Hasılat$4.15 million (US rentals)[1]

Born Yesterday, Garson Kanin'in 1946 tarihli aynı adlı sahne oyunundan uyarlanan, George Cukor'un yönettiği 1950 yapımı bir Amerikan komedi-drama filmidir. Senaryo Albert Mannheimer'a atfedilmiştir. Kanin'in otobiyografisine göre, Cukor Mannheimer'ın çalışmasını beğenmedi, oyunun değerinin çoğundan yoksun olduğuna inandı, bu yüzden Kanin'e kendi oyunundan bir senaryo uyarlamak için yaklaştı. Yasal karışıklıklar nedeniyle Kanin'e ekranda kredi verilmedi.[2][3]

Film, eğitimsiz genç bir kadın olan Billie Dawn (Judy Holliday tarafından Oscar ödüllü bir performansla canlandırılan) ile bir kongre üyesi "satın almaya" çalışmak için Washington'a gelen görgüsüz, yaşlı, zengin bir hurdalık kralı olan Harry Brock'un (Broderick Crawford) hikayesini anlatır. Billie onu sosyal açıdan utandırınca, Harry onu eğitmesi için gazeteci Paul Verrall'ı (William Holden) işe alır. Bu süreçte Billie, Harry'nin ne kadar yozlaşmış olduğunu öğrenir ve sonunda Paul'e aşık olur.

Film Columbia Pictures tarafından üretildi ve gösterime girdi. Kanin sık sık Harry Brock'un, Kanin'in uzun ve hırçın bir ilişki yaşadığı Columbia yapım şefi Harry Cohn'u örnek aldığını belirtiyordu. Cohn biyografi yazarı Bob Thomas'a göre, Cohn Kanin'in atfını biliyordu ama bunu umursamadı. 2012 yılında, Born Yesterday Amerika Birleşik Devletleri Kongre Kütüphanesi tarafından "kültürel, tarihi veya estetik açıdan önemli" bulunarak Ulusal Film Sicili'nde korunmak üzere seçildi.

Olay Örgüsü[değiştir | kaynağı değiştir]

William Holden ve Judy Holliday Born Yesterday filminin tanıtım fotoğrafında

Zorba, görgüsüz hurdalık kralı Harry Brock, küstah kız arkadaşı Emma "Billie" Dawn ve sahtekâr avukatı Jim Devery ile birlikte bir ya da iki politikacıyı "etkilemek" için Washington, D.C.'ye gider. Yasal bir önlem olarak Devery, Harry'ye Billie ile evlenmesi için baskı yapar, çünkü [[Eş ayrıcalığı] bir kadın kocası aleyhine tanıklık etmeye zorlanamaz]].

Harry, Billie'nin cehaletinden ve görgüsüzlüğünden tiksinmeye başlar, gerçi Billie'ninki çok daha kötüdür. Kendisiyle röportaj yapmaya gelen gazeteci Paul Verrall'ı Billie'yi eğitmesi ve ona biraz kültür vermesi için işe alır. Paul'un teşviki ve kendi sıkı çalışmasıyla gelişen Billie, edebiyat, tarih, politika ve hukuk hakkında bilgi edinir ve herkesin bildiğinden çok daha zeki olduğu ortaya çıkar.

Billie kendi adına düşünmeye ve öğrendiklerini içinde bulunduğu duruma uygulamaya başlar. Ayrıca kendisine saygı duyan ve takdir eden Paul'e aşık olur. Billie Harry'ye karşı çıktığında, Harry ona şiddetle karşılık verir ve onu çarpık anlaşmasıyla ilgili sözleşmeleri imzalamaya zorlar.

Bu arada Devery, Harry'yi hükümetten gizlemek için mal varlığının çoğunu Billie'ye devretmeye ikna etmiştir. Harry, Billie'nin yeni bağımsızlığını tecrübe ettiğinde, mal varlığını kendisine geri vermesi için onu korkutmaya çalışır. Billie ve Paul, Harry'nin tahakkümünden kaçmak için onun kozunu kullanır. Onları rahat bıraktığı sürece mülkünü azar azar ona geri vereceğine söz verir. Kısa bir final sahnesi Billie ve Paul'un evlendiğini ortaya çıkarır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ 'The Top Box Office Hits of 1951', Variety, January 2, 1952
  2. ^ Osborne, Robert. Outro to the Turner Classic Movies presentation of the film (1 Haziran 2014)
  3. ^ Thomson, David. Have You Seen...?, 2008, Londra: Allen Lane, s118

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]