Bohemyanizm

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Pierre-Auguste Renoir, The Bohemian

Bohemyanizm, genellikle benzer düşünen insanlarla ve birkaç kalıcı bağla, alışılmamış bir yaşam tarzının pratiğidir. Müzikal, sanatsal, edebi veya manevi arayışları içerir. Bu bağlamda bohemler gezgin, maceraperest veya serseri olabilirler.

Terim, 19. yüzyılın ortalarında Fransızcadan geçmiş olup büyük Avrupa kentlerindeki sanatçıların, yazarların, gazetecilerin, müzisyenlerin ve aktörlerin geleneksel olmayan yaşam tarzlarını tanımlamak için kullanıldı.

Bohemyenler, genellikle özgür aşk, tutumluluk ve bazı durumlarda basit yaşam veya gönüllü yoksulluk yoluyla ifade edilen alışılmışın dışında veya düzen karşıtı siyasi veya sosyal bakış açılarıyla ilişkilendirildi. Ekonomik olarak daha ayrıcalıklı, zengin ve hatta aristokrat bohem bir çevreye bazen haute bohème ("yüksek Bohemya") denir.[1]

Bohemyanizm terimi, 19. yüzyılın başlarında Fransa'da, Bohemyalılar ve Romanlar arasındaki algılanan benzerliklerden ortaya çıktı. Bohemyen yanlışlıkla 15. yüzyılda Bohemya üzerinden Fransa'ya ulaştığı düşünülen Fransa'nın Roman halkı için ortak bir terimdi. Bohemyanizm ve bu özel bağlamdaki bohem sıfatı bu bölgenin yerli sakinleriyle bağlantılı değildir.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Turque, Bill (17 Şubat 2013). "Montgomery County looks to get hip". Washington Post. 21 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2022. 
  2. ^ Harper, Douglas (Kasım 2001). "Bohemian etymology". Online Etymology Dictionary. 4 Kasım 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2022. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]