İçeriğe atla

Bobbit solucanı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
'Bobbit solucanı'
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Annelida
Sınıf: Eunicida
Takım: Eunicidae
Familya: Eunice
Cins: '''''E. aphroditois'''''
Tür: '''''Eunice aphroditois'''''
''Kum avcısı''
(Pallas, 1788)

Eunice aphroditois, Bobbit solucanı ya da Kum avcısı olarak da bilinir, kurbanlarını yakalamak için deniz tabanına pusu kuran yapısı kitinsi dikenli bir zırh ile kaplı deniz solucanı. Okyanus tabanında kum içerisine kazarak açtığı vücudunun tamamını gömdüğü bir oyukta yaşayan bu solucan kurbanlarına pusu kurmasıyla dikkat çeker.

Ağzının yanlarında bulunan hareketli hissetmesini sağlayan anten benzeri duyularıyla yakınına bir av geldiğinde hissettiği titreşimle aniden manevra yaparak keskin kıskaçlı ağzı ile hızlıca yakaladığı kurbanlarını kumun içindeki oyuğa çekerek tamamıyla yutarak sindirir ya da ikiye bölebilir.[1][2] Bu hayvan gözleri olmadığı için görememektedir beyni yoktur ancak anten vazifesi gören ağzının hemen yanındaki beş duyusuyla en küçük bir titreşimi dahi hissedebilmektedir.

Bobbit solucanı ile ilgili YouTube ya da çeşitli belgesel kanallarında yayınlar bulunmaktadır. Ayrıca Hollywood yapımı Yeraltı Canavarı filmine ilham kaynağı olmuştur. Canlının avları çeşitli irili ufaklı; balon balığı, ahtapot, taş balığı, barbunya balığı hatta müren balığı vb. olabilmektedir.

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Crew, Becky (22 Ekim 2012). "Eunice aphroditois is rainbow, terrifying". Scientific American. 3 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2013. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2021.