Bled Antlaşması (1947)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
"Bled'de Tarihi Kararlar"

Bled Antlaşması ("Tito-Dimitrov anlaşması" olarak da anılır), 1 Ağustos 1947'de Georgi Dimitrov ve Josip Broz Tito tarafından Bled, Slovenya, Yugoslavya'da imzalandı ve Bulgaristan ile Yugoslavya'nın gelecekte birleşmesi için yol açtı. yeni bir Balkan Federasyonu. Ayrıca Vardar Makedonyası ile Pirin Makedonyasının birleşmesini ve Batı Outlands'in Bulgaristan'a dönüşünü de öngördü.[1] Anlaşma vizeleri kaldırdı ve gümrük birliğine izin verdi. Aynı zamanda Bulgaristan ilk kez etnik Makedonları ve Makedon dilini tanıdı.

Bu anlaşmalar, iki ülke arasında yeni ilişkiler geliştirmeye yönelik karşılıklı istek ve çabaları işaret ediyordu. Antlaşmayla Bulgaristan, Pirin Makedonya'daki (şimdi Blagoevgrad) etnik Makedonların özgür ulusal ekonomik ve kültürel kalkınma haklarını sağlamak için haklar vereceğini kabul etti.

Bled anlaşması, Yugoslavya ile Bulgaristan arasında imzalanan ve Evksinograd'da yayınlanan "Dostluk, İşbirliği ve Karşılıklı Yardımlaşma Antlaşması" ile kabul edildi. Anlaşma, iki ülke arasında ekonomik işbirliği, gümrüklerin kolaylaştırılması, bir gümrük birliğinin hazırlanması, sınır geçişlerinin kolaylaştırılması, nüfus sınırında sınır geçişi ve vatandaşlık konularında çeşitli anlaşmaları içeriyordu. Yugoslav Hükûmeti, Bulgaristan'ın kendisine olan 25 milyon dolarlık savaş tazminatından feragat etti.[2]

Anlaşmadan kaynaklanan politikalar, Haziran 1948'de Tito-Stalin ayrılığından sonra, Tito'nun hayal ettiği gibi Yugoslavya'nın yedinci cumhuriyeti olmak istemeyen ve Sovyetler Birliği'nin çıkarlarına bağlı olan Bulgaristan'ın Yugoslavya'ya karşı tavır almasıyla tersine döndü. Yugoslavya'ya yönelik Kominform kampanyası Kominform ile Yugoslav Komünist Partisi liderliği ile ilişkilerini kopardığında, Bulgaristan hükûmeti 1 Ekim 1949'da Bled Dostluk, İşbirliği ve Karşılıklı Yardım Antlaşması'nı tüm anlaşmalarla birlikte sildi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Историческите решения в Блед (1947)". macedonia.kroraina.com. 7 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2023. 
  2. ^ "Freedom of Information Act Electronic Reading Room | CIA FOIA (foia.cia.gov)". www.cia.gov. 20 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2023.