Blasticidin S

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Blasticidin S ökaryotik veya prokaryotik hücrelerin genetik yapısının değiştirildiği deneylerde, yeni eklenen yabancı geni bulunduran hücrelerin seçilmesini, yabancı genin bu hücreler tarafından uzun vadeli tutulmasını ve genetik olarak aktarılmasını garantilemek amacıyla kullanılan bir antibiyotiktir. Pratik uygulamada,hücrelere aktarılmak istenen yeni gen, blasticidin'e karşı dayanıklılık sağlayan genlerin bulunduğu bir vektöre klonlanır. Bu vektör daha sonra genetik yapısı değistirilmek istenen hücrelere aktarılır. Sadece yeni geni bulunduran hücreleri seçmek için hücrelerin yaşam ortamına Blasticidin S eklenir. Blasticidin S ve yeni eklenilen genin bulunduğu plazmidi ihtiva etmeyen hücreler bir süre sonra telef olacakları için sadece istenilen hücreler seçilmiş olur.
Blasticidin S insan hücrelerini de etkili bir şekilde öldüreceği için tıbbi tedavi amaçlı kullanılamaz. Sadece hücre moleküler biyolojisi deneylerinde uygulamaları mevcuttur.

Dayanıklılık genleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Blasticidin S'e karşı dayanıklılık kazandıran üç gen bilinmektedir:

  • bls (bir cesit asetil transferaz) enzimi. Streptoverticillum sp.'den izole edilmiştir. Bu organizma rakip organizmalara karşı biyolojik mücadele için blastiscidin salgılamaktadır. Kendisini ise bls geni sayesinde korumaktadır.
  • bsr (bir blasticidin-S deaminaz) enzimi. Bacillus cereus isimli bakteriden izole edilmiştir. Baska organizmalardan elde edilen farkli bsr genleri de bilinmektedir. Ayrintili bilgi icin lutfen Genbank listelerine bakiniz)
  • BSD (farkli birdeaminaz) Aspergillus terreus'dan izole edilmiştir.

bsr ve BSD en yaygin kullanilan dayaniklilik genleridir.

Blasticidin S'in etki mekanizması[değiştir | kaynağı değiştir]

Blasticidin hem okaryoitik hem de prokaryotik hucrelerin gelisimini engeller. Protein sentezi esnasinda ribozom tarafından peptid baginin kurulmasini bloke eder. Diğer bir ifadeyle, hucrelerin yeni protein uretmelerini engeller.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]