Blake Snyder

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Blake Snyder (3 Ekim 1957, Evanston, Illinois, ABD - 4 Ağustos 2009, Beverly Hills, Kaliforniya, ABD) Amerikalı yazar, senarist, danışman ve eğitimci. Senaryo yazımı ve hikâye yapıları üzerine geliştirdiği Save the Cat! metodolojisiyle tanınmıştır.

Emmy Ödülleri kazanan pek çok çocuk dizisinin yapımcısı olan Kenneth C.T. Snyder'ın oğludur. 8 yaşından itibaren dizilerde çocuk rollerini seslendirmeye başlamış, Georgetown Üniversitesi'nin İngilizce bölümünü bitirmiştir. 1987 yılında Hollywood'da senarist olarak çalışmaya başlayan Snyder, Stop! Or My Mom Will Shoot ve Blank Check filmlerinin senaristidir.

4 Ağustos 2009 tarihinde kalp durması sonucu ani bir şekilde ölmüştür.[1]

Save the Cat![değiştir | kaynağı değiştir]

Save the Cat! metodolojisinin kaynağı olan Save the Cat! The Last Book on Screenwriting You'll Ever Need kitabını 2005 yılında yayınlamıştır. Kitap literatüre "kahramanın yolculuğu" olarak geçmiş olan kavramı derinlemesine inceler ve süreci adım adım tarif eder. Klasik 3 perdelik (ark) hikâye yapısını 15 parçaya (vuruş) böler. Snyder "Parça Tablosu"nda her bir parçaya bir isim ve bir senaryo sayfa numarası atar. Senaryodaki her sayfanın bir dakikalık filme eşit olması beklendiğinden, Snyder'ın rehberi yazara dakika dakika yapması gerekenleri anlatır.

Save the Cat! (Kediyi Kurtar!) ismi filmin kahramanının seyircinin desteğini kazandığı ana gönderme yapar. Snyder bu kavramı, Yaratık (film) filminde, Sigourney Weaver’ın canlandırdığı Ripley karakterinin Jones adlı kediyi kurtardığı sahneden esinlenerek bulmuştur.

Save the Cat! metodolojisi fazla detaylı kurallar önermekle ve bunun sonucunda filmleri tektipleştirmekle eleştirilmiştir.[2]

Eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Save the Cat! The Last Book on Screenwriting You'll Ever Need (2005) (O Kediyi Kurtar, Çev: Erdem Avşar, Hep Kitap, 2018)

Save the Cat! Goes to the Movies: The Screenwriter's Guide to Every Story Ever Told (2007)

Save the Cat! Strikes Back: More Trouble for Screenwriters to Get Into… and Out Of (2009)

Dış Linkler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 30 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2020. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2020.