Bizantionlu Faustus

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bizantionlu Faustus (aynı zamanda Bizanslı Faustus, ErmeniceՓաւստոս Բուզանդ (P'awstos Buzand)) 5. yüzyıl Ermeni tarihçisidir. Faustus'un Ermenilerin Tarihi (Buzandaran Patmut'iwnk olarak da bilinir), 3. Kitapla ("Başlangıç") başlayıp 6. Kitapla ("Bitiş") biten dört "kitap"ı vardır, günümüze ulaşan el yazmasının daha sonraki bir editörünün çalışmasıdır. Tarih, 4. yüzyıl Ermenistan'ının askeri, sosyo-kültürel ve siyasi yaşamından olayları anlatır. Pavstos, Arsakes (Arshak) II ve oğlu Papas'ın (Pap) saltanatlarını ayrıntılı olarak anlatır ve Mamikonyanlıları Ermenistan'ın mükemmel savunucuları olarak tasvir eder.

Pavstos'un kimliği ve Buzand'ın atıfları çözülememiştir. Buzand ya "Bizanslı" ya da alternatif olarak "destan bestecisi" olarak yorumlanır. Eğer ikinci yorum doğruysa Buzandaran "Epik Tarihler" olarak tercüme edilebilir. [1] Faustus'un görünürdeki Bizantion kökeni, Faustus'a atfedilen tarihin Bizantion'ta eğitim almış biri tarafından üretilemeyecek kadar düşük kalitede olduğuna inanan bir başka erken dönem Ermeni tarihçisi Gazar Parpetsi tarafından şüpheye düşürülmüştür. Bu görüş daha sonraki Ermeni tarihçilerin çoğu tarafından paylaşılmıştır. Akademisyenler, Faustus'un etnik kökeni (Ermeni, Yunan veya başka bir etnik kökene sahip olup olmadığı) ve Tarihi'nin orijinal dili hakkında uzun süredir spekülasyon yapmaktadırlar.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Özel
Genel

Birincil[değiştir | kaynağı değiştir]

  • P'awstos Buzand (1985). History of the Armenians. Bedrosian, Robert tarafından çevrildi. New York: Sources of the Armenian Tradition. 

İkincil[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]