Bistritsa Babi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Asya Festivali 2017, Sofya, Bulgaristan 21

Bistritsa Babi (Bulgarca: Бистришките баби, "Bistritsa Nineler"), Bulgaristan'ın Shopluk bölgesinin geleneksel danslarını ve çok sesli şarkılarını koruyan yaşlı/çok kuşaklı bir kadın korosudur. 1939'da kurulan topluluk,[1] 1978'de Avrupa Halk Sanatı Ödülü'nü kazandı ve 2005'te İnsanlığın Somut Olmayan Mirasının Başyapıtı seçildi. "Hıristiyanlık öncesi dönemlerden kalma" özelliklerle üç bölümlü çoksesliliği icra eden topluluk, Avrupa'yı ve Birleşik Devletler'i gezdi.[2] Shopluk polifonisi, kostümleri, halka dansı (horo) ve lazarouvane (bayanların baharda başlama töreni) kullanımlarıyla tanınırlar. 2005 yılında UNESCO Doğu Avrupa Somut Olmayan Kültürel Miras Unsurları Listesi'ne dahil edilmiştir.

Shopluk türü, diyafoni ve paralel seslendirme ile ayırt edilir. "Diyafoni", melodinin izvikava ve buchi krivo veya "bağırmak" ve "çarpık gürleyen kükremelerden" oluşan bir veya iki solist tarafından söylendiği, toplulukta ise ikili veya üçlü bir drone bulunan bir tür çoksesliliktir.[3] Dans ve müzik eşzamansızdır.

Grup, yaklaşık 1935'te kurulan Bistritsa Chetvorka (Bulgarca: Bistritsa Foursome/Quartet) için vokal eşlikçisi olarak işe alınan kadın çiftleri tarafından oluşturuldu.[4]

Ayrıca Bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Doğu Avrupa'daki Somut Olmayan Kültürel Miras unsurlarının listesi
  • Bulgaristan Devlet Televizyonu Kadın Vokal Korosu
  • heterofoni

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "The Bistritsa Grannies and their Grand-Daughters". Gega New. 28 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Temmuz 2014. 
  2. ^ "The Bistritsa Babi". Bulgarian National Commission for UNESCO. 9 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "The Bistritsa Babi: Archaic Polyphony, Dances and Ritual Practices from the Shoplouk Region 20 Ekim 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.", UNESCO.org.
  4. ^ Buchanan, Donna A. (2006). Performing Democracy: Bulgarian Music and Musicians in Transition, p.122. University of Chicago Press. 9780226078267.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]