Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 1881 sayılı kararı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
BM Güvenlik Konseyinin
1881 sayılı kararı
Tarih30 Temmuz 2009
Oturum no.6.175
KodS/RES/1881 (Doküman)
KonuDarfur'daki durum
Oylama
  • Kabul: 15
  • Ret: Yok
  • Çekimser: Yok
SonuçKabul edildi
Güvenlik Konseyi üyeleri
Daimi üyeler
Geçici üyeler


Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 1881 sayılı kararı güvenlik konseyinin Darfur çatışmaları hakkında 30 Temmuz 2009 tarihinde almış olduğu karardır.

Karar[değiştir | kaynağı değiştir]

30 Temmuz 2009 tarihinde toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Darfur'da göreve devam eden Birleşmiş Milletler-Afrika Birliği Darfur Misyonu'nun görev süresinin bir yıl daha uzatılmasını oy birliğiyle kabul etmiş ve Batı Sudan'daki çatışmaların ve özellikle sivillere, barış koruma güçlerine ve insani yardım yönelen bu saldırıların derhal sona ermesini taraflardan talep etmiştir.

Bu kararla birlikte konsey taraflar arasındaki düşmanlığın derhal sona erdirilmesi çağrısında bulunmuş ve tüm taraflara sürekli bir ateşkes önermiştir. Konsey 1769 sayılı kararında olduğu gibi Darfur'daki çatışmaya askeri bir çözüm bulunamayacağı görüşünü anımsatarak "kapsayıcı bir siyasi çözüm için Birleşmiş Milletler-Afrika Birliği Darfur Misyonu (UNAMID)'nun bölgedeki varlığının zorunlu olduğunu" belirtmiştir. Bununla birlikte UNAMID'e karşı yapılan saldırıları kınayarak tekrar gerçekleşmemesi talebinde bulunmuştur.

Sudan Hükûmetinin UNAMID ile olan işbirliğindeki gelişmelerden memnuniyetini belirten konsey, karşılıklı verilen teminatların uygulanmasını ve UNAMID personeli için gereken vize işlemlerinde kolaylık gösterilmesi talebinde bulunmuştur.

Son olarak Konsey, misyonun etkinliğinin ve gelişmesinin ilerlemesini ölçebilmek adına Genel Sekreterin görüş, stratejik plan ve değerlendirme ölçütlerini sunmasını istemiştir.[1]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "SECURITY COUNCIL VOTES UNANIMOUSLY TO AUTHORIZE MANDATE EXTENSION FOR AFRICAN UNION-UNITED NATIONS HYBRID OPERATION IN DARFUR". United Nations. 30 Temmuz 2009. 22 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2018.