Beta sürüm

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Beta sürümü sayfasından yönlendirildi)

Beta ya da beta sürüm, yazılımın ilk sürümündeki sistem testlerinden ve eksiklik testlerinden geçirilmeyi belirtir. Bu sürümde amaçlanan farklı donanımlar altında yazılımı sorunsuz çalıştırmadır. Tüm kullanıcılar tarafından gerçek verilerle test edilen yazılımın test sonuçları, yazılım testçileri tarafından yakından takip edilir. Demo ile karıştırılmamalıdır.

Bazı geliştirici takımları, ürettikleri beta yazılımlarını tüm kullanıcılar yerine belirli kullanıcıların denemesini isteyebilirler. Bu programları kullanabilmek için "Beta Tester" (Beta Testçisi) olmak gerekir. Fakat bazı kurum/kuruluş(lar) beta testerlık için kayıt izni istemektedir. Bunun nedeni yazılımın kararlı bir sürüm (en az hatalı bir sürüm) oluşturmadan uzak olmasıdır. Bazı geliştiriciler ise beta yerine "preview" (önizleme), "technical preview" (TP) (teknik önizleme), "early access" (erken erişim) gibi isimler kullanabilirler. Yeni sürümde yeni özellikler eklendiyse bunlar doğru çalışmayabilir. Ya da var olan yazılımın son sürümü çok fazla hata iletisi çıkartıyorsa geliştirme takımları hata ayıklama yapabilirler. Beta sürümdeki tüm hatalar düzeltildiğinde yazılım kararlı bir sürüm halini alır.

Beta Testine Katılmanın Avantaj ve Dezavantajları[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir beta test programına katılan kullanıcı, yazılım kararsızlığı veya birçok küçük/büyük hatayla karşılaşabilir ve cihazı çökebilir. Ancak diğer taraftan güncelleme ile gelecek olan harika yeni özellikleri başkaları kullanmadan önce kullanmaya başlarlar. Örneğin Windows 11, Microsoft tarafından piyasaya sürülmeden birkaç ay önce beta olarak yayınlandı. Beta programına katılan kullanıcılar yeni başlat menüsü düzenine, gezinme özelliklerine ve genel tasarıma erken erişebildi.[1]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ admin (17 Ekim 2021). "Beta Test Nedir? - Teloji". 22 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Şubat 2022. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • tarihinde Wayback Machine sitesinde [https://web.archive.org/web/20160420013016/http://www.chip.com.tr/haber/nedir-bu-beta-dedikleri-beta-ve-release-candidate-yayin-adayi-asamasi_61638_3.html tarih=20 Nisan 2016 arşivlendi. Beta ve Release Candidate (yayın adayı) aşaması [CHIP]]