Bernard de Tremelay

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bernard de Tremelay
4. Tapınak Şövalyeleri büyük üstadı
Görev süresi
1149-1153
Yerine geldiği Everard des Barres
Yerine gelen André de Montbard
Kişisel bilgiler
Doğum Bilinmiyor
Saint-Claude, Fransa
Ölüm 16 Ağustos 1153

Bernard de Tramelay (ö. 16 Ağustos 1153) Tapınak Şövalyeleri'nin dördüncü Büyük Üstadıdır.

Jura'da Saint-Claude yakınlarındaki Tramelay kalesinde doğmuştur. Du Cange'ye göre, Tapınağın Efendisi olarak belirli bir Hugues'un yerini almış, ancak bu Hugues başka türlü bilinmemektedir. İkinci Haçlı Seferi'nin ardından Fransa'ya dönen Évrard des Barres'in görevden çekilmesinin ardından Haziran 1151'de Büyük Üstat seçilmiştir. Kudüs Kralı III. Baudouin, Bernard'ın Tapınakçılar için yeniden inşa ettiği yıkık Gazze şehrini ona bağışlamıştır.

1153'te Tapınakçılar, o zamanlar Fatımi Mısır'ı tarafından kontrol edilen bir kale olan Aşkelon Muharebesi'ne katılmıştır. Tapınakçılar, Aşkelon'da Mısırlı askerler tarafından yakılan bir kuşatma kulesi inşa etmişlerdir. Rüzgar alevleri yakalamış ve Aşkelon duvarlarının bir kısmı da yanmıştır.

Surlu William'a göre, Tarikatın şövalyeleri Baudouin'in bilgisi olmadan gedikten geçerken Bernard, şehrin ganimetlerini kralla paylaşmak istemediği için diğer haçlıların takip etmesini engellemiştir. Bernard ve yaklaşık kırk Tapınakçısı, daha büyük Mısır garnizonu tarafından öldürülmüştür. Cenazeleri surlarda sergilendi ve başları sultana gönderilmiştir. Diğer daha modern açıklamalar, Surlu William'ın versiyonunun çarpıtılmış olabileceğini, çünkü ordu komutanlarının Tapınakçıları neden gediklere kadar takip etmedikleri konusunda verdikleri savunma açıklamalarına dayandığını söyler.[1]

Şehirdeki Şamlı bir vakanüvisin yine farklı bir anlatımında, duvardaki gedikten şehrin çöküşünün habercisi olarak bahseder; Tapınakçılarla yaşanan olaydan hiç bahsetmez. Hangi rivayete inanılırsa inanılsın, Bernard çatışma sırasında öldürülmüş ve başı kesilmiştir. Birkaç gün sonra Baldwin kaleyi ele geçirmiş; kısa süre sonra Tapınakçılar André de Montbard'ı Büyük Üstad olarak seçmişlerdir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Özel
  1. ^ Read, Piers Paul. The Templars. s. 138. 
Genel
Dini unvanlar
Önce gelen:
Everard des Barres
Tapınak Şövalyeleri büyük üstadı
1149–1153
Sonra gelen:
André de Montbard