Bernard Tricot

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bernard Tricot (17 Haziran 1920, Aurillac (Cantal) - 8 Haziran 2000, Paris) Fransız üst düzey devlet görevlisi.

Hukuk eğitimi görür, Danıştay'da denetçilik ve tetkik hakimlik gibi çeşitli görevlerde bulunur, Savaş zararlarının tazmini ile ilgilenir, daha sonra Başbakan André Marie'nin kabine şefi olur. Danıştay üyeliği, Danıştay davalar alt-dairesi başkanı olarak görev yapar. 1976-1984 yılları arasında Paris Siyasal Bilgiler Enstitüsü'nde profesörlük yapar 1978-1980 yıllarında Danıştay Çalışmalar ve Rapor Komisyonu Başkanı olarak görev yapar, son olarak Danıştay Sosyal Daire'nin üyesi olarak emekli olur.

Charles de Gaulle'e yakınlığıyla bilinen Bernard Tricot 1962 yılındaki, Cezayir'in bağımsızlığıyla sonuçlanan, Evian Antlaşması'nın müzakerelerine de katılır. Charles de Gaulle'ün önce danışmanı ardından 1967 yılından istifa ettiği 1969'a dek cumhurbaşkanlığı genel sekreteri olur. Charles de Gaulle Vakfı'nın konsey üyeliğinde bulunur.

Dekolonizasyon sürecinde önemli çalışmalarda görev üstlenmiş, 1958 Anayasası'nın yazımında yer almıştır. Cumhurbaşkanı de Gaulle ve ardılları tarafından çeşitli görevlerle yetkilendirilmiştir:

  • Ordu Bakanlığı'nın iyileştirilmesi için idari genel sekreterliğin oluşturulması,
  • Özgürlük ve Veri İşleme Kanunu'nun yasalaşması ve Ulusal Bilişim Teknolojisi ve Özgürlükler Komisyonu'nun kurulması (1978) (bu komisyonun ilk genel sekreteri olmuştur)
  • Mali operasyonların denetimi ve akıcılığı, ayrıca mudilerin korunması ve şirketler nezdinde çalışanların katılımının iyileştirilmesi (Borsa Operasyonları Komisyonu'na 1980-1984 yıllarında başkanlık etmiştir)

1985'te Rainbow Warrior'ın batırılması ile ilgili inceleme yapması amacıyla Cumhurbaşkanı François Mitterrand ve Başbakan Laurent Fabius tarafından atanır.