Bernard Beck

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bernard Beck (9 Ocak 1914, Gavray - 21 Nisan 2009) Fransız bürokrat ve siyasetçi.

Paris Hukuk Fakültesi'nde eğitimini tamamlamış, askeri hizmetini yaparken II. Dünya Savaşı başlamıştır. 1940 Ateşkesi'nin ardından Maliye Bakanlığı'nda görev alarak, Alain Poher ile aynı büroyu paylaşmış ve buradan itibaren şaşmaz bir dostlukları olmuştur. Fransa'nın kurtuluşu ile beraber Alain Poher ile beraber Maliye Bakanlığı'ndaki arınma komisyonu (Nazi ile bağlantılılardan) sorumlusu olmuşlardır.

1946'da General Charles de Gaulle'ün iktidardan gitmesi ile beraber, Alain Poher'i takip edip, danışman olarak Avrupa'nın kurucu babalarından Robert Schuman'ın yakınında hizmet etmiştir.

Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu Anlaşmasının detaylandırılmasında Schuman, Jean Monnet ve Poher ile beraber yer almıştır. Bernard Beck her zaman Avrupa değerlerini savunmuştur. Ona göre Avrupa değerleri barışın ve Fransa'nın kalkınmasının garantörüdür. Ayrıca Beck, Schuman Bildirgesi'nin yazarları arasındadır.

Dördüncü Cumhuriyet döneminde Başbakan kabine şefi (1947-1948), Dışişleri Bakanı yetkili danışmanı (1948-1951) Adalet Bakanı teknik danışmanı (1955-1956) ve Denizcilik Devlet Sekreteri Alain Poher'in kabine direktörü olarak görev yapmıştır.[1] 1951'de Cumhurbaşkanı Vincent Auriol ile Maliye Bakanına ABD'ye yaptıkları ziyarette eşlik etmiş ve Başkanı Truman ile yapılan müzakerelerde yer almıştır. Savaş sonrası harap olan Fransa'nın yeniden inşası için Amerikan kredileri ve takiben Marshall Planı'nın müzakerecilerinden olmuştur.

1958'de Sayıştay'a tetkik hakim olarak dahil olmuş ve hemen Sayıştay genel sekreterliği (1961-1966) görevine getirilmiştir. 1965'ten itibaren Sayıştay üyeliği ve daire başkanlığı da yapmıştır.

1969'da Cumhurbaşkanı de Gaulle'ün istifası üzerine Senato Başkanı Alain Poher bu görevi vekaleten üstlenince Cumhurbaşkanlığı genel sekreteri olmuş Georges Pompidou cumhurbaşkanı seçilince bu görevi son bulmuştur. 1974'te Pompidou ölünce Poher yeniden cumhurbaşkanı vekili olmuş ve tekrar Beck genel sekreterlik görevini üstlenmiş bu görev de Valéry Giscard d'Estaing cumhurbaşkanı seçilince son bulmuştur.

1978'de Cumhurbaşkanı Valéry Giscard d'Estaing ile Başbakan Raymond Barre'ın onayı ile Sayıştay 1. Başkanı atanmış ve 1982'de emekli olmuştur.

İki Savaş arasında ailecek tatilini geçirdiği ve duygusal olarak bağlı olduğu Granville'e emekli olduktan sonra yerleşmiş ve 1983'te UDF üyesi olarak belediye başkan yardımcısı olmuştur. Belediye başkanının istifası ardından 1990'da yapılan ara seçimleri kazanarak 4 yıl belediye başkanlığı yapmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Bernard Beck, eski Sayıştay birinci başkanı". 29 Nisan 2009. 8 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2015. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]