Belçika'nın idari bölümleri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Belçika'nın toplulukları, bölgeleri ve illeri

Belçika'nın idari bölümleri, Belçika topraklarının kurumsal ve idari yapısıdır. Belçika'nın idari bölümleri Belçika Anayasası'nın ilk maddesinde Belçika'daki federal toplulukların topluluklar ve bölgeler olmak üzere iki türde olduğunu belirttiğinden karmaşık bir yapıya sahiptir.

Belçika federalizminin temel özelliği, bu iki tür federal topluluğun yetkilerini aynı anda aynı bölgede kullanmalarıdır. Bu eşi görülmemiş sistem, topluluklar oluşturmak isteyen Flamanlar ile bölgelerin oluşturulması talep eden Valonlar arasındaki uzlaşmanın sonucudur.

Bölgeler, ek olarak illere ayrılmaktadır. Flaman Bölgesi ve Valon Bölgesi'nin her biri beş ilden oluşmaktadır. Başkent Brüksel ise herhangi bir ile ayrılmamaktadır. Üç bölge ayrıca genel olarak birkaç alt belediyeden oluşan 581 belediyeye ayrılmaktadır. Bu alt belediyeler geçmişte bağımsız belediyeler olup artık resmi bir görevleri bulunmamaktadır.

Daha küçük alt-ulusal oluşumlar arasında belediye içi semtler (şu anda yalnızca Anvers şehrinde bulunmaktadır), idari, seçim ve yargı bölgeleri, polis bölgeleri ve yeni belediyeler arası polis bölgeleri bulunmaktadır.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]