Bektaş Yaylası

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bektaş Yaylası, resmi olarak Giresun'un Dereli ilçesine bağlı ilçenin ve yakın köylerin ana çarşı olarak kullandığı bir yayladır. Bektaş ismi Hacı Bektaşi Veli'nin müritleri Türkmen Çepniler tarafından onun hatırasına hürmeten verilmiştir.

Bektaş Yaylası 2100 metre yükseklikte, Giresun il merkezine (en kısa yoldan) 56 km uzaklıktadır. Giresun Merkez Batlama, Bulancak ve Dereli yollarından yaylaya asfalt yollardan çıkılabilir. Doğa yürüyüşleri yapanlar için çok uygun parkurlar bulunmaktadır. Yörede uzun yıllardır elektrik, su ve telefon gibi altyapı hizmetleri vardır. Yaz aylarında (genelde yerli) birçok turist çeken yaylada, 80 yatak kapasiteli, iki yıldızlı bir de otel vardır. Yeni turistik tesisler de yapılmaktadır. Ayrıca Doğu Karadeniz'in nüfus olarak en büyük yaylalarından biridir.

Kurttepe mevkiinde kayak yapmaya uygun doğal alan vardır. Yaylanın havası ve suları çok soğuktur. Yaz aylarında bile soba yakmak bir zorunluluktur. Yağış mevsiminde hava genelde sislidir fakat havanın açık olduğu zamanlarda oluşan doğa harikası vadilere çöken bulutlar inanılmaz güzel manzaralar yaratır. 30 Haziran-1 Temmuz tarihlerinde yaylanın geleneksel hâle gelmiş şenliği civar halkın yoğun katılımıyla kutlanır. Yaylada hareketlenme karların erimeye başladığı Nisan aylarında başlar ve yaklaşık Kasım ayına kadar yerleşme vardır. Yoğun kar yağışının olduğu kış aylarında yaylada devletin görevlendirdiği bekçi ve birkaç meraklıdan başka hiç kimse yaşamaz. Tüm ulaşım yollarının karla kapalı olduğu bu dönemde yaylaya ulaşmak bir hayli zordur.