Beş günlük Milan

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Milano çatışması
1848 Devrimleri

Devrim esnasında Milan
Tarih18–22 Mart 1848
Bölge
İtalya, Milano
Sonuç Direnişçilerin zaferi
Taraflar
Devrimciler Avusturya İmparatorluğu
Komutanlar ve liderler
Via Carlo Cattaneo
Luigi Torelli
Augusto Anfossi †
Luciano Manara

Joseph Radetzky

Ludwig von Wohlgemuth
Eduard Clam-Gallas


Ferencz Gyulai
Güçler
1700 12.000-13.000
Kayıplar
409-424 ölü 181 ölü


Beş günlük Milano (İtalyanca: Cinque giornate di Milano), İtalya'da 1848 devrimleri sırasında İtalya'nın kuzeyinde bulunan Milano'da gerçekleşen olaylar için kullanılır. 18 Mart 1848 yılında İtalyalı isyancılar Milano'nun sokaklarına barikat kurup yarımadadaki direnişi buraya taşıdı. Direnişçiler, Mareşal Radetzky komutasındaki Avusturyalı askerler ile 5 gün süren savaşa tutuştu.

Arka planı[değiştir | kaynağı değiştir]

1848 yılının daha ilk ayında Avrupa'da devrimci dalga yayılmamışken Milan halkı Avusturyalılara karşı savaşı başlatmıştı. Tütün malları gibi mallara boykot düzenlediler. Bununla birlikte Milan sokaklarında kalabalıklar toplanmıştı. Bunu haber alan Avusturyalı askerler Milan'a girdi. Buna karşılık öfkeli halk askerleri taş yağmuruna tutu.

Gelişmesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Fransa'da başlayan devrimci hareket Avrupa'nın geneline yayılmıştı. Bundan kuzeyinin tamamını Avusturya'nın yönettiği İtalya da etkilendi. Ayaklanma, Lombardiya-Venedik Krallığı'nda başladı. Sadece kuzeyde değil, güneyinde hareketlenmeler vardı.

Bu ortamda Milan halkı ülke geneline yayılan devrimci hareketi sokaklara barikatlar kurarak genişletti. Gelişmelerden endişelen Avusturyalılar, 80 yaşın üzerinde olmasına rağmen enerjik ve sert olan Joseph Radetzky von Radetz'in komutasında iyi donanımlı Avusturya askerlerini Milan'a yolladı.

Devrimci hükümet[değiştir | kaynağı değiştir]

Milan halkı barikatların arkasında Milan geçici hükûmetini kurdu. Hükûmetin kuruluş amacı savaşı yönetmek olduğu için hükûmet savaş konseyi biçimindeydi. Konseyin başına Podestà, Gabrio Casati ve Carlo Cattaneo geçti.

Çatışmaların bitmesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Çatışmalar, 5 gün sonra yani 22 Mart 1848 akşamında Piyemonte bölgesinden gelen köylülerin oluşturduğu ordunun Milan yakınlaşması ile gerçekleşecek saldırıdan korkan Avusturyalıların geri çekilmesi ile sona erdi. Avusturyalı askerler Quadrilatero bölgesine (Verona, Mantua ve Peschiera del Garda) doğru çekildi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]