Batuque (Cape Verde)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Batuque
Kültürel kökenleriCape Verde
Önemli çalgılarVokaller, Bez parçası (plastik torbaya sarılmış)

Batuque, Cape Verde kökenli bir müzik ve dans türüdür.

19. yüzyılda Brezilya'da da yaygın olan Batuque adında bir tür bulunmaktadır.[1]

Müzik türü olarak[değiştir | kaynağı değiştir]

Müzik türü olarak, batuque, andante tempoya, 6/8[2] veya 3/4 ölçüye sahip olmasıyla karakterizedir ve geleneksel olarak sadece melodik, yani sadece söylenir, polifonik eşlik içermez. Cape Verde'deki diğer müzik türleriyle karşılaştırıldığında, batuque bir çağrı ve yanıt yapısına sahiptir ve [3] poliritmik olan tek türdür. Aslında, ritmi analiz ettiğinizde, bunun 2 vuruşluk bir ritmin üzerine 3 vuruşluk bir ritim olduğunu bulursunuz.

Batuque'un ritmik modeli, ± 112 bpm.

Geleneksel formunda, batuque, sanki bir orkestral crescendo gibi düzenlenmiştir.[4] İki hareketi vardır (onları öyle adlandırabiliriz):

Eski zamanlarda, müzik cimboa üzerinde bir tanıtımla başlardı, bu temel müzikal çizgiyi sağlardı. Günümüzde bu enstrümanın kullanımı yok olmuştur. İlk hareket, Kreolce'de galion olarak adlandırılır. Bu harekette, katılımcılardan biri olan batukaderas adlı bir kişi vuruş yapar, diğerleri elleriyle alkış tutar veya bir bezle vurur. Baş solist olan kantadera proféta bir dize söyler ve hemen ardından kalan şarkıcılar olan kantaderas di kunpanha tarafından birlikte tekrarlanır (ronca baxon). Bu dizeden oluşan, çeşitli konuları öven, sosyal eleştiriler yapan, günlük sahneleri anlatan özgün atasözlerine finason denir. Bu çağrı ve yanıt yapısı ikinci harekete kadar devam eder.

1936 yılında yayımlanan Claridade dergisinin ilk sayısında Santiago'nun bir batuque'u yer aldı.

İkinci hareket txabéta olarak adlandırılır. Bu hareket, tüm oyuncuların aynı poliritmik vuruşu gerçekleştirdiği ve tüm şarkıcıların birlikte aynı dizeden oluşan bir nakarat olarak söylediği orkestral bir klimaksa karşılık gelir.

Günümüzde, son besteciler batuque'yi farklı bir şekilde bestelediler. Müzik, polifonik bir destek (akor dizileri) üzerine dayanır ve diğer Cape Verde müzik türlerine benzer bir yapı gösterir; bu müzik dizeleri bir nakaratla sıralanır.

2019'da Madonna, Madame X albümündeki "Batuka" adlı şarkıda bu türü benimser. Şarkının resmi müzik videosunda (Lizbon'da çekilmiştir), Orquestra Batukadeiras ile birlikte davul çalarak dans eder ve aynı zamanda şarkının arka plan vokalistleri olarak da yer alırlar.[5][6]

Dans olarak[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir dans olarak, geleneksel batuque belirli bir ritüeli izler.

Bir batuque oturumunda, genellikle sadece kadınların olduğu bir grup performansçı, terreru adı verilen bir senaryoda bir dairede toplanır. Bu senaryo kesin bir konumda olmak zorunda değildir, bir evin arka bahçesi veya bir halk meydanı olabilir, örneğin.

Müzik parçası, oyuncuların (aynı anda veya değil, batukaderas ve kantaderas olabilirler) ilk hareketi gerçekleştirdiği sırada, oyunculardan biri merkeze giderek dansı icra eder. Bu ilk harekette, dans sadece beden sallanmasıyla yapılır, bacakların alternatif hareketi vurguları takip eder.

İkinci harekette, oyuncular ritmi çalarken ve birlikte şarkı söylerken, dansçı dansını değiştirir. Şimdi, dans (da ku tornu olarak adlandırılır), kalçanın sallanması dizlerin hızlı bükülmesiyle yönetilir ve ritmi takip eder.

Şarkı bittiğinde, dansçı geri çekilir ve yerine başkası geçer ve yeni bir şarkı başlar. Bu performanslar, batuque oturumunun sonuna kadar saatlerce sürebilir.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Batuque, muhtemelen Cape Verde'deki en eski müzik türüdür, ancak yazılı kayıtları yalnızca 19. yüzyıldan itibaren bulunmaktadır. Şu anda, yalnızca Santiago, özellikle Tarrafal'de bulunur, ancak tüm Cape Verde adalarında var olduğuna dair ipuçları vardır.[7]

Carlos Gonçalves'e[8] göre, batuque Afrika kıtasında kökeni olan bir müzik türü değildir. Muhtemelen Cape Verde'de kendi özelliklerini geliştirmiş bazı Afrika danslarının adaptasyonu olabilir.

Portekiz yönetimi ve Kilise, batuque'ye her zaman Afrikalı olarak kabul edildiği için düşmanca davrandı, ancak Estado Novo politikası döneminde bu düşmanlık daha da güçlendi. Batuque hatta kent merkezlerinde yasaklandı ve 1950'lerden itibaren ölmekte olan bir müzik türüydü.

Bağımsızlıktan sonra bazı müzik türlerinin canlanmasıyla ilgilenildi. Batuque, genç bestecilerin (örneğin Orlando Pantera, Tcheka, Vadú gibi) araştırma yaparak ve yeniden şekil vererek gerçek bir yeniden doğuş yaşadığı 1990'larda, artık genç şarkıcılar (örneğin Lura, Mayra Andrade, Nancy Vieira gibi) tarafından seslendirilmektedir.

Batuque, adalardaki creole cazın gelişiminde de eşit derecede önemlidir; önemli gruplardan biri Raiz Tambarina'dır.[9]

Anlam[değiştir | kaynağı değiştir]

Eski zamanlarda batuque adı belirli bir toplumsal anlamı taşıyordu. Kutsal günlerde, belirli törenlerde, şenliklerde, düğünlerin öncesinde ve sırasında gerçekleştirilirdi. Bazı bilginler, batuque'nin dans hareketlerinin cinsel bir anlamı olduğunu speküle ederler ve amacının gelinin doğurganlığını artırmak olduğunu iddia ederler.

Günümüzde ise batuque orijinal anlamını kaybetmiştir. Sahne performansına dönüşmüş[8] ve resmi etkinliklerde, partilerde veya bazı gruplar tarafından Cape Verde halk dansının bir örneği olarak kullanılmaktadır.

batuques örnekleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • «Batuco» by Bulimundo
    performed by Bulimundo in the album «Batuco» (ed. Black Power Records, Rotterdam, Ref. Lp 2233 — 1981)
  • «Maria Júlia» by Gil Semedo
    performed by Gil & The Perfects in the album «Verdadi» (ed. GIVA, ? — 1996)
  • «PortekizceRabóita di Rubõ Manel» by Orlando Pantera
    performed by Lura in the album «Di korpu ku alma» (ed. Lusáfrica, Paris — 2004)
  • «Dispidida» by Orlando Pantera
    performed by Mayra Andrade in the album Navega (ed. ?, ? — 2006)
  • «Nha kumadri» by Lateral e Rolando Semedo
    performed by Nancy Vieira in the album «Lus» (Light) (ed. HM Música, Lisboa — 2007)

Popüler kültür[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Batuque müzik ve dans tarzı, São Vicente'deki Mindelo'da bulunan Batuque FC adlı bir futbol kulübüne adını vermiştir.
  • 2006 yapımı Batuque, the Soul of a People filmi, bu müzik türüyle ilgili bir filmdir; yönetmeni ve senaristi Júlio Silvão Tavares'tir.
  • Amerikalı şarkıcı-söz yazarı Madonna, Madame X albümündeki "Batuka" adlı şarkısında Batuque'nin unsurlarına referans yapar ve kullanır.[5]

Edebiyat[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Talmon-Chvaicer 2008, ss. 8.
  2. ^ Brito, M., Breves Apontamentos sobre as Formas Musicais existentes em Cabo Verde — 1998
  3. ^ Nogueira, Gláucia (2012). "Percurso do batuku: do menosprezo a patrimônio imaterial". Revista Brasileira de Estudos da Canção (Portekizce). School of Sciences and Technology, UFRN, Brazilian Review of Song Studies (RBEC, Revista Brasileira de Estudos da Canção). ISSN 2238-1198. 
  4. ^ "One expample in its traditional form was a video recorded at Quintal da Música, in the center of Praia" (Portekizce). YouTube. 21 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ a b Madonna - Batuka (Official Music Video) (İngilizce), 21 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 3 Ağustos 2019 
  6. ^ Blistein, Jon (19 Temmuz 2019). "Watch Madonna Embrace Euphoric Batuque Spirit in New 'Batuka' Video". Rolling Stone (İngilizce). 1 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2019. 
  7. ^ Lopes da Silva, B, in Claridade, Revista de Artes e Letras, N.º 7 — 1949
  8. ^ a b Gonçalves, C. F., Kab Verd Band — 2006
  9. ^ García, Jesús (2009): Sobre la música y el baile, en El mundo a tu aire: Cabo Verde (GAESA, Madrid) p.65

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]