Bartolomé de las Casas

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bartolomé de las Casas
Doğum11 Kasım 1474
Sevilla, Kastilya Tacı
Ölüm18 Temmuz 1556 (81 yaşında)
Madrid, Kastilya Tacı
MeslekPsikopos
İmza

Bartolomé de las Casas (11 Kasım 1474, Sevilla, Kastilya Tacı - 18 Temmuz 1556, Madrid, Kastilya Tacı), Dominikan rahibi, piskopos ve uluslararası hukuk ve insan hakları normlarının ilk savunucularından biri olan yazar. Köleciliğe karşı çıkan Avrupalılardandır, Valladolid Konseyinin taraflarındandır.

Babası orta hâlli bir tacirdir ve Kristof Kolomb'un ikinci yolculuğuna katılmıştır. Salamanca Üniversitesinde hukuk eğitimi almış olan Casas, Kolomb'un birinci yolculuğunun özetini ve hayatını kaleme aldı. 1502 yılında Nicolás de Ovando ile birlikte asker olarak Hispanyola adasına gitti. Bazı keşif seferlerine katıldıktan sonra 1506 yılında geri dönerek papaz yardımcılığına atandı. 1512 yılında Yeni Dünya'ya atanan ilk papaz oldu ve 1515'te dönerek yerlilere yapılan kötü muameleyi ve işkenceleri Kral V. Carlos ve Papaya bildirdi.

1516 yılında yerlilere yapılan muameleyi soruşturacak bir komisyonun üyesi olarak Amerika'ya döndü. 1520'de İspanya Kralı huzurunda yerlilere yapılan şiddet dolu işkenceleri ve izlenen politikayı eleştirdi. Casas'ın etkisi ile V. Carlos köleciliği yasaklayan bir yasa çıkarttı ve özgür yerli kentler oluşturulması önerisini destekledi. Papa ve Kralın 1537'de yerlilerin köle olarak çalıştırılmasını ve mallarına el konmasını yasaklayan kararlar almasında önemli rolü olan Casas, 1566'daki ölümüne dek yerli haklarının savunuculuğunu yaptı.[1]

Eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • De Unico Modo - Tek Yol
  • Historia Apologetica - Özür Dileyen Tarih
  • Historia de las İndias - Batı Hint Adaları Tarihi
  • Spanish Cruelties - İspanyolların Zulmü
  • Brevisima Relacion de la Desturuccion de las İndias - Yerlilerin Gözyaşları: Yerlilerin Yok Edilişinin Kısa Tarihi
  • Avisos y reglas para confesores de espanoles - Günah çıkaran İspanyol papazları için öğütler ve kurallar

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Yerlilerin Gözyaşları-2011-İmge