Bard

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bard (1817), John Martin

Bard, Orta Çağ Kelt kültürünü anlatan ozan, halk ozanı ve şairdir. Hükümdar ve asilzadelerin bünyesinde istihdam edilir, onların ailelerini ve kendi faaliyetlerini öven methiyeler yazarlardı.

Bardlar, İrlanda ve İskoçya'nın Highland bölgesinde belli zümreden oluşan bir sınıftı. Bard terimi Modern dönemde yaşayan ozanlarla geleneğinin azalarak, destansı bir yazar / şarkıcı / anlatıcının jenerik anlamlar diğer kültürlerde terimler (Aşık, ozan, kapsamı, rapsodi, udgata, griot, Aashiq) veya herhangi bir şair, özellikle ünlü olanları ile karşılaştırılabilir. Örneğin, Shakespeare Ölümsüz Bard olarak bilinir[1]

Etimoloji ve Köken[değiştir | kaynağı değiştir]

Kelime kökeni Proto-Celtic * Bardos kelimesinden kaynaklanır. İskoç Ovalarının, gezgin bir müzisyenini ifade eden ilk örnekleri 1449 yılında İngilizce olarak kaydedildi. İkincisi, Orta Çağ Kelt ve Galce toplum içinde,bir ozan (İskoç ve İrlanda Gaelcesi) veya ozan (Galce) onun efendisi için kasidelere oluşturmak için kullanılan profesyonel bir şairlerdir. Ozanların işverenleri uygun miktarda ödeme yapmazsa, ozan daha sonra işverenini hicveden bir hiciv kaleme alırlardı. Diğer Avrupa toplumlarında aynı işlevi, skalds, rhapsodes, ozanlar ve scops tarafından oluşan gruplar kurulurdu. Ozanlar (İrlandalı 'Filidh' veya 'Fili' aynı olmayanlar) kabile savaşçılarını yiğitlik işlerini yanı sıra Celtic toplumlar arasındaki iktidar tabakaların soy ve aile geçmişlerini hatırlayarak şarkılar seslendirirlerdi.

Hristiyanlık öncesi Kelt kavimlerinin herhangi bir yazılı tarihi yoktu. Ancak Bardlar sayesinde Kelt tarihi şiirler şarkılar ve destanlarla günümüze kadar aktarılmıştır. Bardların kafiye kullanımları sayesinde şiirleri hafızalarda kolay kalmıştır.

Kelimesi, Latince bardus sözcüğünden alınmıştır. En önemli bardlar ise William Shakespeare ve Robert Burns'dür.

Yeniden Canlanması[değiştir | kaynağı değiştir]

18. ve 19. yüzyıllarda Kelt kültürünün tekrar canlamasıyla "Bard"ların eserlerinde eski önemini tekrar kazanmış oldu. Thomas Gray'in "The Bard", John Walker Ord'un "The Bard" James Hogg'un "Bardların Dağı" önemli bazı eserlerdir. Modern Galler'de Bards Gorsedd (Galce: Gorsedd y Beirdd) olan onursal üyelik Galler için büyük işler yapmış olanlara onur olarak verilen genişletilmiş bir toplumdur.

En Önemli Bardlar ve Eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Bard" 8 Kasım 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Dictionary.com Unabridged (v 1.1). Random House, Inc. Accessed 11 Jan. 2008.