İçeriğe atla

Baltacılar Köprüsü

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Baltacılar Köprüsü, Artvin'in Borçka ilçesindeki Düzenli köyünde konumlanmış bir ahşap köprüdür. Yaklaşık 560 metre rakımda yer alan köprü, köy içindeki mahalleleri birbirine bağlamak üzere inşa edilmiştir. İsmini bulunduğu mahalle olan Baltacılar'dan almıştır. İnsan ve hayvan geçişi için tasarlanmıştır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk köprünün 20. yüzyılın başlarında inşa edildiği düşünülmektedir. Günümüzdeki köprü köylüler tarafından 1975 civarında imece usulüyle yeniden inşa edilmiştir. Yöre halkının anlatılarına göre mevcut köprü, eski köprüyle benzer özelliklere sahip olup aynı ölçülerde ve yerde kurulmuştur.

Mimari özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Baltacılar Köprüsü, 7.50 metre uzunluğunda ve 2.35 metre genişliğindedir. Baltacılar Deresi üzerine kurulmuş ahşap bir köprüdür. Beşik çatıyla örtülü olan köprü, güneyden kuzeye doğru eğimli bir arazide, dere üzerine konumlanmıştır. Köprüde, tabliye döşemesi ile su seviyesi arasındaki mesafe yaklaşık 2.90 metre olarak ölçülmüştür. Tabliye döşemesinden çatı sırtına olan uzaklık ise 3.40 metredir. Direklerin tabliye kotundan yüksekliği ise 2.40 metre civarındadır. 2016 yılında köprünün 20 metre aşağısında taşıt trafiği için betonarme bir köprü inşa edilmiştir. Köprü, zamanla kullanım azlığından dolayı bakımsızlık ve tahribata maruz kalmıştır. Çürüme belirtileri gösteren yapıda, köprünün bazı elemanları hasar görmüş veya kaybolmuş durumdadır.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Mehmet Sami Bayraktar (14 Eylül 2018). "Artvin Borçka Camili Ve Düzenli Köylerinde Geleneksel İki Ahşap Köprü". dergipark.org.tr. 15 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2023.