Balıkesir vaazı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vaazın Sebilürreşâd'da yayımlanan metni.

Balıkesir vaazı, şair Mehmet Akif'in 23 Ocak 1920'de Balıkesir'deki Zağanos Paşa Camisi'nde verdiği, Millî Mücadeleyi destekleyen hitabe.

Mili Mücadele yıllarının en önemli konuşmalarından biridir. O konuşurken kayda geçirilip daha sonra deşifre edilerek İzmir’e Doğru gazetesinin 1 Şubat 1920 tarihli nüshasında ve Sebilürreşâd mecmuasının 24 Şubat 1920 tarihli nüshasında Balıkesir Mektubu başlığıyla yayınlanmıştır.[1]

Mehmet Akif, bir saate yakın süren vaaza Ahzâb suresinin 56. ayetini okuyarak başlamış ve bu surenin tefsirini yapmıştır. Ardından 3 Ekim 1918 tarihinde yazdığı “Alınlar Terlemeli” adlı manzumesinin bir bölümünü okumuştur. İslam dininin çalışmayı emretmesine rağmen müslüman halkın kaderciliği benimseyip pasif bir yaşam sürmesini eleştiren Akif, vaazda Avrupa toplumlarına ilişkin kendi seyahatlerindeki gözlemlerini aktardı, Batı ve Doğu toplumlarını karşılaştırdı. I. Dünya Savaşı sonunda Osmanlı İmparatorluğu'nun imzaladığı Sevr Antlaşması'nın hükümlerini açıkladı; Müslümanları birlik olup yaşama hakkında sahip çıkmaya çağırdı. Vatan mücadelesinde ümitsizliğe düşülmemesi, azimli olunması yönünde tavsiyelerde bulundu. Vaazını bir dua ile bitirdi.

Mehmet Akif'in vaazı ve aynı camide vaazlar veren Sofuzade Hoca Tevfik Efendi, Hafız Emin Efendi ve Müftü Hafız Osman Efendi gibi kişilerin vaazları milli bilincinin uyandırılmasına hizmet etmiştir.[2]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Sağlık, Fahri (20 Mart 2019). "Mehmet Akif'in Balıkesir Vaazı ( 1 )". gazetemerhaba.com. 9 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2023. 
  2. ^ Şahin, Sinan (31 Aralık 2017). "Milli Mücadele Döneminde Mehmet Akif Ersoy'un Kastamonu Vaazı Üzerine Bir İnceleme". Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 19 (2): 311-338. ISSN 1302-1265. 9 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2023.