İçeriğe atla

Bak Kim Döndü

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bak Kim Döndü
Er ist wieder da
YönetmenDavid Wnendt
YapımcıLars Dittrich
Christopher Müller
OyuncularOliver Masucci
Fabian Busch
Katja Riemann
Christoph Maria Herbst
Michael Kessler
MüzikEnis Rotthoff
Çıkış tarih(ler)i8 Ekim 2015 ( Almanya)
Süre116 dakika
DilAlmanca
Bütçe2,956,960 [1]
(3.3 milyon $)
Hasılat25.5 milyon $[2]

Bak Kim Döndü (Almanca: Er ist wieder da), Timur Vermes'in, Adolf Hitler hakkında aynı adlı en çok satan romanından[3] uyarlanan, David Wnendt[4] tarafından yönetilen 2015 Alman yapımı komedi filmi.[5][6][7] Film, Hitler'in günümüz Almanları ile etkileşime girmesini konu alıyor. Adolf Hitler, Oliver Masucci tarafından canlandırıldı.[8] 89. Akademi Ödülleri'nde En İyi Uluslararası Film Akademi Ödülü olacak sekiz filmden biri olarak aday gösterildi, ancak seçilmedi.[9]

2014 yılında, İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinden 69 yıl sonra Adolf Hitler, Berlin'de bir zamanlar eski savaş sığınağı olan Führerbunker'in olduğu parkta uyanmıştır. Tanıştığı herkes onun Hitler'i taklit eden bir aktör olduğunu varsayar. Bir pandomimciye Reich Şansölyesi'ne nasıl gideceği ile ilgili yol tarifi sormaya çalışır, sonra kendisini görüp korkan genç bir anne tarafından biber gazı sıkılır. Bir gazete büfesine gelip 2014 olduğunu okuyunca başı döner ve bayılır.

Alman halkının artık ona saygı duymadığını görmüş ve düşmanlarının kendisine oyun oynadığını düşünmeye başlamıştır. Bu arada, MyTV'de çalışan Fabian Sawatzki, Berlin'de çocuklar hakkında bir belgesel çekmektedir. Ancak çektiği belgeseli MyTV'deki sorumlular pek beğenmedikleri için görevden alınır. Sawatzki, çektiği videoyu tekrar izler ve arka planda Hitler'i görür. İşini geri alma umuduyla onu aramaya başlar. Hitler, her gittiği yerde yabancılıkla karşılanmış, en sonunda geleceğe geldiğini kabullenmiştir.

Kioskta uyanan Hitler, modern Almanya hakkında okumaya başlar. Gazeteler aracılığıyla, bıraktığı milletten tamamen farklı bir millet keşfeder ve kendisine hiç de hoş gelmeyen bir millet olduğunu anlar. Polonya'nın eski Alman topraklarında hala var olduğundan yakınan Hitler, tüm savaşın boşa gittiğini söyler. Kaderin onu bir nedenle dirilttiğine karar verir ve işine devam etmeye yemin eder.

Kiosku bulan Sawatzki, Hitler ile Almanya'yı dolaşmayı ve onu YouTube kanalı için çekmeyi teklif eder. Hitler kabul eder ve ikisi birlikte yola çıkar. Kuzey Denizi kıyısından Bavyera'ya seyahat eden Sawatzki, Hitler'in sıradan Almanlarla etkileşime girdiğini ve onların sorunlarını göçmenler ve misafir işçilerle çözmeyi vadettiğini filme alır. Bir Bavyeralı Hitler'e kendisini asla takip etmeyeceğini söyleyince, Hitler "ilk tutuklama dalgası" için olduğunu söyleyerek adını ve adresini ister. Bavyeralı ise endişelenmediğini söyler.

Sawatzki'nin hayvan merkezli film klibi fikri, Hitler'in gizli bir FN Model 1910 tabancayla bir köpeği vurmasıyla sona erer. Sawatzki çileden çıkar, ama Hitler ona zavallı der ve ondan bir adam yaratmaya yemin eder. Videoları bir milyonun üzerinde izlenme oranı alırken, Sawatzki ve Hitler Berlin'e geri döner. Sawatzki, hem Hitler'i hem de program fikrini MyTV istasyon şeflerine tanıtır. MyTV'nin yeni başkanı Katja Bellini, Hitler'i MyTV'nin komedilerinden birinde kullanmaya karar verir.

Gösteriden önce Hitler interneti öğrenir ve siyasete dönüşünü hazırlamak için Web'i kullanır. Yayında, Hitler etnik olarak homojen bir faşist devlet kurmak için eski planlarını anlatır ve istemeden büyük bir komedi hiti olur. MyTV'nin yöneticilerinden Christoph Sensenbrink, komedideki başarısı arttıkça, Hitler'in köpeği vurduğu kurgulanmamış görüntüleri bulur. Sensenbrink, görüntüleri yayınlayarak Hitler, Sawatzki ve Bellini'nin filizlenen kariyerlerini mahveder ve istasyon şefliğine terfi eder.

Hitler, Bellini ve Sawatzki'nin yardımıyla 21. yüzyıldaki yeni hayatı hakkında otobiyografik bir kitap yayımlar, Er Ist Wieder Da ("Bak Kim Geri Döndü") ve kitap en çok satanlar arasına girer. Kısa bir süre sonra, Sawatzki kitabı bir filme dönüştürür. Hitler olmadan, MyTV'nin reytingleri ve reklam geliri hızla düşer ve bir öfke nöbeti geçiren Sensenbrink (Alman drama filmi Downfall'daki Hitler'in çöküş sahnesinin parodisi gibi), Hitler'i yeniden işe alması gerektiğine karar verir.

Filmde Hitler kendini oynar. Bir gece çekimden sonra, inançlarıyla alay eden ve onun Hitler'in sahte bir taklitçisi olduğuna inanan iki Neo-Nazi tarafından dövülür. Hitler hastaneye kaldırılır, ancak dövüldüğü haberi sempati yaratır ve Alman halkının gözünde yüksek bir konuma geri döner. Hitler iyileşirken, Sawatzki eski görüntülerini inceler ve Hitler ilk ortaya çıkmadan önce arka planda bir enerji topu (Terminatör filmindeki gibi) keşfeder. Siteye geri döndüğünde yanmış yapraklar bulur. Dehşet içinde, karşılaştığı Hitler'in başından beri gerçek kişi olduğunu anlar. Hitler'le yüzleşmek için hastaneye koşar, ancak yalnızca Hitler'in film stüdyosunda olduğunu söyleyen Katja'yı bulur. Katja'ya Hitler'in gerçek olduğunu söylediğinde Sawatzki'yi anlamaz ve iki hastane görevlisinin takip ettiği çıkışa koşmadan önce hastane odasını mahveder.

Sawatzki film stüdyosuna gelir ve burada Hitler'i kendi tabancasıyla silah zoruyla çatıya çıkmaya zorlar. Hitler sakince, Alman halkı tarafından seçildiğini ve eğer o bir canavarsa, ona oy veren herkesin de öyle olduğunu söyler. Öfkelenen Sawatzki, Hitler'i suratından vurur ve onun çatıdan düşüp ölümünü izler. Hitler aniden, her Alman'ın bir parçası olduğu için öldürülemeyeceğini iddia ederek Sawatzki'nin arkasında yeniden ortaya çıkar. Bu sahnenin tamamının filmin bir parçası olduğu ortaya çıkar ve Sawatzki aslında, silikon maske takan bir dublördür. Gerçek Sawatzki, önceki patlamasının ardından bir akıl hastanesine yatırılmıştır.

Hitler, filminin çalışması bittiğinde, politik bir geri dönüş yolunda olduğunu hisseder. Her zamankinden daha popüler ve milliyetçi Almanlar ona Almanya'nın iktidara dönüşüne hazır olabileceğine dair umut verir. Hitler ve Bellini üstü açık bir Mercedes-Benz W111 marka-model arabanın arka koltuğuna biner ve gerçek milliyetçi gösterilerin görüntüleri arasında film, Hitler'in dış sesiyle sona eriyor: "Bununla çalışabilirim".

  1. ^ "Look Who's Back (2015) - Box office & Business". Internet Movie Database. 26 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2016. 
  2. ^ "Er ist wieder da (Look Who's Back)". Box Office Mojo. 17 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2016. 
  3. ^ German Comic Novel About Hitler Becomes Bestseller 26 Mart 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., at Algemeiner Journal; published 7 January 2013; retrieved 16 December 2013
  4. ^ Connolly, Kate (6 Ekim 2015). "David Wnendt on filming Look Who's Back: 'Our idea was to see how people react to Hitler'". The Guardian. 18 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2015. 
  5. ^ Jaafar, Ali (21 Ekim 2015). "Hitler Pic 'Look Who's Back' A Smash In Germany". Deadline. 18 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2015. 
  6. ^ Taylor, Adam (24 Ekim 2015). "Look Who's Back: New film asking what would happen it Hitler returned to Germany has a worrying answer". The Independent. 18 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2015. 
  7. ^ Hofmann, Sarah Judith (9 Ekim 2015). "Hitler is ′back′ - but did he ever leave?". Deutsche Welle. 14 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2015. 
  8. ^ Lee, Benjamin (27 Ekim 2015). "Hitler comedy Look Who's Back becomes Germany's No 1 movie". The Guardian. 14 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2015. 
  9. ^ Roxborough, Scott (3 Ağustos 2016). "'Toni Erdmann,' 'Fritz Bauer' Among German Oscar Hopefuls". The Hollywood Reporter. 4 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2016. 

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]