Bafra Asarkale ve Kaya Mezarları

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Harita

Asarkale ve Kaya Mezarları, Samsun'un Bafra ilçesinin 30 km Güneybatısında yer almaktadır.[1] Baraj Gölü, Derbent Barajı'nın yapılması ile oluşmuştur.Asarkale büyük bir kaya parçasının üzerinde bulunmaktadır.[2] Gizli bir tünel aracılığı ile merdivenlerden yukarı çıkılarak ulaşılır.[3] Baraj Gölü'nün iki tarafında Kaya Mezarları, Paflagonya ve Akalan Şelaleleri bulunmaktadır. Asarkale, stratejik yönden önemli bir konuma sahiptir. Bu nedenle Hellenistik çağ (MÖ 3. Yüzyıl) zamanında savunma amacı ile kullanılmıştır. Baraj çevresinde tarım da yapılmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Asarkale ve Kaya Mezarları". www.samsun.gov.tr. 12 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2023. 
  2. ^ "Kolay Turizm Merkezi, Asarkale, Kaya Mezarları ve Potern". Bafra Belediyesi. 24 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2023. 
  3. ^ "Kolay Turizm Merkezi, Asarkale, Kaya Mezarları ve Potern". samsun.ktb.gov.tr. 20 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2023.