Büyüme yatırımı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Büyüme yatırımı, sermaye kazancına odaklanan bir tür yatırım stratejisidir.[1] Büyüme yatırımcıları olarak bilinen bu stratejiyi benimseyenler; hisse fiyatı, fiyat-kazanç veya piyasa değeri-defter değeri oranları gibi göstergeler açısından pahalı görünse bile, piyasa ortalamasının üzerinde büyüme beklentisi bulunan şirketlere yatırım yapar. Yaygın kullanımda "büyüme yatırımı" terimi, değer yatırımı olarak bilinen stratejinin karşıtıdır.[2]

Bununla birlikte Warren Buffett gibi bazı önemli yatırımcılar, büyümenin her zaman değer hesaplamasında bir bileşen olması nedeniyle değer ve büyüme kavramları arasında teorik bir fark olmadığını ifade etmişlerdir: "Büyüme ve değer yatırımı birbirine göbekten bağlıdır." Büyüme, değerin hesaplanmasında ihmal edilebilir düzeyden çok büyük boyutlara varabilen bir değişkendir ve etkisi olumlu olduğu kadar olumsuz da olabilir.[3] Buffett, iş ortağı Charlie Munger'ın etkisini fark ettiği bu görüşünü,[4] "Harika bir şirketi makul bir fiyata satın almak, harika bir fiyata makul bir şirket satın almaktan çok daha iyidir." sözüyle ifade eder.[5]

Thomas Rowe Price Jr., 1937'de kurduğu ve şu anda halka açık çok uluslu bir yatırım şirketi olan T. Rowe Price şirketi aracılığıyla büyüme yatırımını tanımlama ve teşvik çabaları nedeniyle "büyüme yatırımının babası" olarak anılmaktadır.

Bu yatırım anlayışını şekillendirmede etkili olan kişilerden biri de, 1958 tarihli "Adi Hisse Senetleri ve Sıradışı Kârlar" adlı kitabıyla bugün hâlâ büyüyen şirketlerin belirlenmesinde kullanılan bir referans ortaya koyan Phil Fisher'dır.

Büyüme ve değer yatırımı ayrımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Değer yatırımının aksine büyüme yatırımında yatırımcı, yatırım yapmak için henüz tam potansiyeline ulaşmamış bir şirketi seçer. Bu tür yatırım, yatırımcının hızlı büyüme ve rekabet potansiyeline sahip şirketleri bulmak için araştırma yapmasını gerektirir. Halihazırda büyük ve görece yerleşik bir şirkete yatırım yapmak yerine yatırımcı, şirketin büyüyüp kendisine para kazandıracağı beklentisiyle daha yüksek bir risk alır.

Büyüyen şirketler, piyasa ortalamasının üzerinde büyüme potansiyeli gösteren şirketlerdir. Daha büyük şirketler genellikle hissedarlarına temettü öderken büyüyen şirketlerse kazançlarını, şirketi büyütmek için yeniden yatırıma yönlendirir. Bu şirketler, büyüme odaklı yatırım açısından gösterdikleri potansiyel nedeniyle yatırım yapmak için daha cazip hale gelir. Bu potansiyel ise genellikle şirketlerin rekabet gücünden kaynaklanır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "What's the difference between growth investing and value investing?". us.axa.com. AXA Advisors. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak 2015. [ölü/kırık bağlantı]
  2. ^ "Roll up Banner stands | Roll up Banner | Roll up Stands". 7 Haziran 2010. doi:10.4016/18341.01. 
  3. ^ Buffett, Warren. "To the Shareholders of Berkshire Hathaway Inc. (1992)". 30 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ocak 2016. 
  4. ^ Tilson, Whitney. "Berkshire Hathaway Annual Meeting Notes (2003))". 10 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2016. 
  5. ^ Buffett, Warren. "To the Shareholders of Berkshire Hathaway Inc. (1989)". 8 Haziran 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2016.