İçeriğe atla

Büyük guguklu güvercin

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Büyük guguklu güvercin

Büyük guguklu güvercin (Reinwardtoena reinwardti), Columbidae güvercin familyasından bir kuş türüdür. İlk kez Hollandalı zoolog Coenraad Jacob Temminck tarafından 1824'te tanımlanan bu tür, Yeni Gine'de, çevredeki birkaç adada ve esas olarak birincil orman ve orman kenarlarında yaşadığı Wallacea'da bulundu. 475-525 cm (187-207 in) uzunluğunda, büyük, kendine özgü bir güvercindir ve 208-305 g (7,3-10,8 oz) ağırlığındadır. Yetişkinlerde baş, boyun ve göğüs beyazımsı veya mavi-gri, alt kısımları soluk mavimsi-gri, üst kısımları kestane-kahverengi ve dış kanatları siyahtır. Dişiler, daha sarımsı irislere ve daha soluk göz çevresine sahip olmaları bakımından erkeklerden farklıdır. Yavrular çoğunlukla donuk gri-kahverengidir, boğazları ve karınları kirli beyazdır.

Tür, meyve ve tohumlarla beslenir Genellikle tek başına veya çiftler halinde görülür, ancak meyve ağaçlarında diğer meyve yiyen kuşlarla birlikte sürüler oluşturur. Kuşlar arasında nadir görülen bir yiyecek arama davranışı olan, beslendiği meyve veren çalıları koruduğu bilinmektedir. Üreme yıl boyunca gerçekleşir ve yayılış alanının farklı yerlerinde değişiklik gösterir; görünüşe göre Yeni Gine'de Ekim'den Aralık'a kadar zirveye ulaşır. Yuvalar, dallardan, yosunlardan, köklerden ve eğrelti otlarından yapılmış düz veya hafif içbükey platformlardır ve tek bir beyaz yumurta içerir. Bu tür, yeterince geniş yayılışı ve istikrarlı popülasyonu nedeniyle Uluslararası Doğayı Koruma Birliği tarafından en az endişe verici tür olarak sınıflandırılmaktadır.

Durum ve koruma

[değiştir | kaynağı değiştir]

Büyük guguklu güvercin, yeterince geniş yayılışı ve istikrarlı popülasyonu nedeniyle Uluslararası Doğayı Koruma Birliği tarafından en az endişe verici olarak sınıflandırılmaktadır. Nüfus büyüklüğü tahmin edilmemiştir; Genel olarak yayılış alanı boyunca nadir olduğu düşünülse de, tepelik ve dağlık bölgelerde yerel olarak yaygın olabilir. Papua Yeni Gine'de orta derecede yaygındır ve Krater Dağı Yaban Hayatı Yönetim Alanında kilometre kare başına 4-6 kuş yoğunluğuna sahiptir, ancak ülkenin kuzeydoğusunda nadiren bulunabilir. Seram'da ovalarda nadir görülür, ancak yüksek kesimlerde yaygındır.[1]

  1. ^ Trail, Pepper W.; Horblit, H.M.; Kirwan, Guy M. (2020-03-04), Billerman, Shawn M.; Keeney, Brooke K.; Rodewald, Paul G.; Schulenberg, Thomas S. (Ed.), "Great Cuckoo-Dove (Reinwardtoena reinwardti)", Birds of the World (İngilizce), Cornell Lab of Ornithology, doi:10.2173/bow.grcdov2.01, erişim tarihi: 2023-11-02  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)