Wallacea

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Wallacea kırmızı alan içinde kalan adalar grubudur. Weber Hattı mavi çizgi ile gösterilmiştir.

Wallacea çoğunluğu Endonezya'ya bağlı olan ve Asya ile Avustralya kıta sahanlıklarından derin boğazlarla ayrılmış olan bir grup ada için kullanılan bir biyocoğrafya tanımlamasıdır. Wallacea grubu içinde en büyük olan Sulawesi'nin yanı sıra Lombok, Sumbawa, Flores, Sumba, Timor, Halmahera, Buru, Seram ile birlikte çok sayıda adacık da bulunur.

Wallacea grubunda yer alan adalar batıda Sundaland (Malay Yarımadası, Sumatra, Borneo, Cava ve Bali) ile güney ve doğuda Avustralya ve Yeni Gine arasında bulunur. Toplam kara yüzölçümü 347,000 km² dir.

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Sundaland ile Wallacea arasındaki sınır Wallace Hattını takip eder. Bu hattın adı, hattın iki tarafında yaşayan hayvan ve bitkilerin arasındaki farkları öne çıkaran doğa bilimci Alfred Russel Wallace'tan gelmektedir. Wallace Hattının batısında kalan Sumatra, Cava, Bali ve Borneo gibi Sundaland adalarında bulunan memeli hayvanlar kaplan, gergedan ve maymun gibi Doğu Asya'ya özgü bir faunadır. Ancak Lombok ve daha doğusundaki adalarda ise Avustralya'da yaşayanlara benzer keseliler ve kuşlar bulunur. Sulawesi'de her iki faunaya da rastlanır.[1]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Wallace, Alfred Russel (1869), The Malay Archipelago, ss. 25-29, erişim tarihi: 22 Ocak 2013