Aziz Gürbüz Musa

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Aziz Gürbüz Musa
Az. Gürbüz Musa'nın İkonası
Keşiş, Rahip ve Manastır Pederi
DoğumMS 330
Etiyopya[1]
ÖlümMS 405
Natrun Vadisi, Mısır
KutsayanlarDoğu Ortodoks Kilisesi
Oryantal Ortodoks
Katolik
Anglikan
Lütercilik
TürbeParomeos Manastırı, Natrun Vadisi, Mısır
Yortu28 Ağustos (Kalkedon)
1 Paoni — 24 Temmuz(Oryantal Ortodoks)
2 Temmuz (Episkopal Kilise (ABD))[2]
Koruyucu azizAfrika

Etiyopya'da 4. yüzyılda doğdu. Siyahî olduğu için kendisine "Murin" lakabıyla da seslenilirdi.

Musa gençlik yıllarında nüfuzlu ve varlıklı bir Mısırlının kölesiydi. Bir gün tartışma esnasında sinirlenip bir cinayet işledikten sonra efendisi onu azledip kovdu. Genç Musa pek kuvvetli ve kaba saba bir adam idi. Artık özgürdü ama karşısına kötü insanlar çıktı.

75 kişilik bir eşkıya çetesine katıldı. Musa iri yarı bir adam olduğu için kısa zamanda çetenin lideri oldu, ondan epey korkarlardı. Türlü suç olaylarına karıştıktan sonra civar halk da onun namıyla titrerdi. Eşkıya Musa bir kaç yıl günahkâr bir yaşam sürdü.

Ama hakikat onu bekliyordu, günden güne üzerine huzursuzluk çöktü. Artık dayanamayıp örgütü ansızın terk etti ve Natrun Vadisi'ndeki manastırlardan birine gitti. Burada aylarca ağladı ama rahipler onun tövbesinin samimiyetine inanmadı. Kovmadılar ama aralarına da almadılar. Tövbe yolunda ısrarcı olan Musa vazgeçmeyecekti. Keşişlere ve ruhbanlara yardım edip onların güvenini kazandıktan sonra kendisine halvethanede dar bir oda tahsis edildi. Keşiş Musa çok gözyaşı döktü, çok sert oruçlar tuttu.

Lakin karanlık geçmişi peşini bırakmayacaktı, eski suç ortağı olan dört kişi o gece manastıra sızdı. Uyanık olan Aziz Musa ağır oruçlara rağmen hala kuvvetliydi. Dört hırsızı da orada alt edip bağladı, urganın diğer ucunu da omzuna alıp dördünü de sürükleyerek Üstadların önüne bıraktı. Üstadlar onları affetmesini emretti.

Çetenin diğer üyeleri ise arkadaşlarının akıbetlerini duyunca silah bırakıp hep birlikte manastırı ziyarete geldiler. Musa'nın merhametinden etkilenmişlerdi, "Kimdi bu üstadlar?" diye düşünmektelerdi. Burada hepsi inancı öğrenip Hristiyan oldular.

Keşiş Musa, yıllar sonra diyakoz oldu. Bu başarısı diğer siyahîleri de yüreklendirdi. 15 yıl diyakoz olarak halkına hizmet ettikten sonra 75 hayduttan 75 mürit yetiştirmeyi başarmıştı

75 yaşına geldiğinde, ömrünü tamamladığı kendisine vahiyle bildirildi. Hâlvethaneye kanlı bir baskın düzenlenecekti. Daha kalabalık, daha zalim olan Berberîler geliyordu. Müritleri ne kadar yalvarsa da Musa kaçmayacaktı.[3]

“Bunca zaman, Efendim Rab İsa Mesih'in şu sözünün gerçekleşeceği zamanı bekliyordum: «Kılıç çekenlerin hepsi kılıçla ölecek.».

— Aziz Gürbüz Musa, Coptic Orthodox Synaxarium (Book of Saints), Commemorations for Paona 24

O gün vefat etti.

  1. ^ "Venerable Moses the Black of Scete", Orthodox Church in America
  2. ^ Lesser Feasts and Fasts 2018 (İngilizce). Church Publishing, Inc. 17 Aralık 2019. ISBN 978-1-64065-235-4. 
  3. ^ "Venerable Moses the Ethiopian of Scete". Orthodox Church in America. 9 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2023.