İçeriğe atla

Azad Bey Emirov

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Azad Bey Emirov
Doğum1883
Şuşa
Ölüm1939
Bakü
Meslekdoktor, pedagog, öğretmen
Tanınma nedeniAzerbaycan'da ilk fizyologlardan biri

Emirov Azad Bey Abbas oğlu (1883, Şuşa – 1939, Bakü) doktor, pedagog, Azerbaycan'da ilk fizyologlardan birisidir. Transkafkasya (Gori) Öğretmenler Okulundan mezun olmuştur.

Azad Bey 1883 yılında Şuşa şehrində doğdu.[1] Azad Bey 1904 yılında Gori Öğretmenler Okulunu, Odessa Üniversitesi'nin hukuk ve tıp fakültelerini bitirmiştir.[2]

1926 yılından itibaren ADÜ'de ders vermiştir. Üzeyir Hacıbeyov'un çocukluk arkadaşı olmuş, Gori okulunda onunla birlikte eğitim almıştır. Müzik yeteneğine ve güzel sese sahip olan Azad bey 1912 yılında Şuşa'da "O olmasın, bu olsun" müzikli komedisini sahnelemiştir. Ü.Hacıbeyov, hatıralarında Meşedi İbad rolünün A.Emirov'un yorumuyla eşsiz olduğunu söylemiştir. 1918 yılında "Leylia ve Mecnun" operasının 10. yılı dolayısıyla Ü.Hacıbeyov'a yazdığı mektupta A.Emirov, onun Azerbaycan tarihindeki önemli rolünü büyük bir öngörüyle göstermiştir: "Vakit gelecek, tarih, yalnız adil tarih kendi ihtiyatlı eliyle kendi sayfalarında Müslüman hayatındaki bu eşsiz ve istisnai olayı altın harflerle yazacak ve senin, sevgili Üzeyir, cefakâr milletinin sevinçsiz hayatına çok zengin bir hazine, nadir bir inci gibi bahşettiğin güzel, ilahi hale getirilmiş akımı özel olarak belirtecektir".

  1. ^ "Azərbaycan Xalq Cümhuriyyəti dövründə müəllim və pedaqoqların II qurultayı". Rafiq Səfərov. Erişim tarihi: 16 Kasım 2018. 
  2. ^ "Ali təhsil tariximizdən" . 3 fevral 2012 — № 5. Muallim.edu.az