İçeriğe atla

Aydın Demir

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Aydın Demir (1944, Karamürsel, Kocaeli - 06.02.2024, Kocaeli),yağlı güreşçi, 1976, 1977 ve 1978 Kırkpınar başpehlivanı.

Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin altın kemerli başpehlivanlarından Devlet Sporcusu Aydın Demir 1944 yılında Karamürsel’de doğdu. İlkokulu bitirdikten sonra Ortaokulda iken beden eğitim öğretmeni İsmet Gencer tarafından güreşe teşvik edildi. Bir süre onun nezaretinde çalışmaya başladı. Okuldan ayrıldıktan sonra kendisini yağlı güreşe veren Demir, ilk defa 1963 yılında Karamürsel’in Fevziye Köyü Yağlı Güreşleri’nde Deste Boya çıktı. Bunu diğer bölge güreşleri izledi. Aynı yıl Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde Deste Orta Boy da dördüncü oldu. 1964 yılında askere giden Aydın Demir, vatani görevini bitirir bitirmez güreşe kaldığı yerden devam etti.

1967 yılında yağlı güreşin ünlü isimlerinden İzmirli Kara Ali ile tanıştı ve üç ay birlikte çalıştılar. Aynı yıl İzmir, Antalya ve Kocaeli bölgelerinde yağlı güreşlere çıkan Aydın Demir’in yıldızı parlamaya başladı. Güçlü fiziği ve kuvvetiyle Er Meydanlarının aranan güreşçilerinden biri olan Demir, güreşler dışında antrenmanlara büyük önem verdi ve bıkmadan usanmadan çalıştı. Bu çalışmalarına, gelecekte en büyük rakibi olacak İzmirli Kara Ali’nin de yardımları oldu. Aydın Demir bir yıl sonra, hiçbir yağlı güreşçisinin cesaret edemeyeceği bir atılımda bulundu ve o yıl Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde Büyük Orta Boyunda Başpehlivanlığa soyundu. Bu cesur teşebbüs güreş meydanlarında ender görülen olaylardandı. Fiziği de yerinde olduğundan Kırkpınar kule hakemleri istisna olan bu terfii onayladılar. Aydın Demir o yıl başpehlivan boyunda güreşti. Ustası İzmirli Kara Ali karşısına rakip olarak çıktı ve yenişemeyince berabere kaldılar. Birinciliği Ordulu Mustafa Bük’ün aldığı 1968 yılı Kırkpınar başpehlivan güreşlerinde çekilen kura sonucu Kara Ali ikinci, Aydın Demir üçüncü oldular. Demir aynı yıl Kırkpınar Yağlı Güreşleri Başpehlivanı Ordulu Mustafa’yı Yalova’da yapılan yağlı güreşlerde yenmeyi başardı. Hızlı bir şekilde yükseliş gösteren Demir, Türkiye başpehlivanları arasına girdi. Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde elde ettiği başarıdan sonra adından söz ettiren, bileği güçlü yağlı güreşçilerden birisi oldu.

Yıl içerisinde katıldığı 40’a yakın güreşlerde başarılar kazanan Demir, Yağlı Güreşlerde aldığı başarılı sonuçlarla 1969 yılının en ünlü başpehlivanları arasına girdi.  

Aydın Demir, paça kazık ve çifte sarma oyunlarını çok iyi uygulayan ve bu oyunlarını rakibe karşı yenici bir silah olarak kullanmaktaydı. Aydın Demir’in en çekindiği ortak oyun olması sebebiyle kaçındığı oyun da künde idi. Aydın Demir’in 19 Mayıs 1969 tarihinde Ankara’da Cumhurbaşkanlığı Kupası Yağlı Pehlivan Güreşleri’nde İzmirli Kara Ali’yi yenerek Cumhurbaşkanlığı kupasını kazanması yankılar uyandırdı. Bu güreşten sonra da Demir, Kara Ali’nin en başta gelen rakibi oldu. Aralarındaki ezeli rekabet güreş hayatları boyunca devam etti.

1969 yılında Kırkpınar Başpehlivan Güreşleri’nde üçüncü olan Aydın Demir 1970, 1971 ve 1972 yıllarında Çan Güreşleri birinciliğini kazandı. Ayşecik-Akbalık güreşlerinde 5 yıl, Tarihi Elmalı Güreşleri’nde 2 yıl Başpehlivanlığı kimseye kaptırmadı.

Demir 1970 yılında Kırkpınar Başpehlivanlığını Kara Ali ile paylaştı. 1971 yılında Kırkpınar’da diğer pehlivanlarla birlikte kuralara itiraz eden Aydın Demir diğer pehlivanlarla beraber iki yıl Kırkpınar Yağlı Güreşlerine katılmama cezası aldı.

Buna rağmen ağır denilebilecek antrenmanlara hiç ara vermeden çalışan Aydın Demir, 1973 yılında yeniden katıldığı Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde Ordulu Davut Yılmaz’a yenilerek ikinci oldu. 1974 yılında ise Kırkpınar Başpehlivanlığını Kara Ali’ye kaptırdı ama yılmadı. Aydın’ın zirveye ulaşma azmi her geçen gün artıyor taraftarlardan da müthiş destek görüyordu.

Aydın Demir’in altın kemer mücadelesi asıl 1976 yılından itibaren başladı. Yıllardır Er Meydanlarında mücadele vererek tecrübe sahibi olan güreşçi zamanla kendisine olan güvenini de kazandı. O yıl Kırkpınar’a çok iyi hazırlandı. Ve Kırkpınar’a başpehlivanlık güreşinde Arap Mustafa Yıldız’ı yenerek kemeri bir daha geri vermemek üzere boynuna astı. Bir yıl sonra yine Kırkpınar’da son tur İzmirli Kara Ali’yi 15 dakika da yenerek ikinci defa başpehlivanlığını ilan etti. Altın kemerin temelli sahibi olaya biraz daha yaklaşan ünlü güreşçinin 1978 yılı hayatının dönüm noktası oldu. Üçüncü defa Kırkpınar Başpehlivanı olan Aydın Demir artık altın kemerin sahibi olmuştu.

Aydın Demir altın kemer dışında 40’ı altın 50 madalya ile 40’da kupaya sahiptir. Güreşi bıraktıktan sonra hakemlik yaptı. 1991 yılında kurulan Yağlı Güreş Komitesinde görev aldı. Kırkpınar Yağlı Güreşlerinde kule hakemi olarak görev aldı.

TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen kanuna 24.06.2008 tarih ve 5774 sayılı Başarılı Sporculara Aylık Bağlanması ile Devlet Sporcusu Unvanı Verilmesi Hakkında Kanuna eklenen madde ile Kırkpınar Yağlı Güreşlerinde üst üstte üç defa altın kemer kazanarak altın kemerin devamlı sahibi olan Aydın Demir’e “Devlet Sporcusu” unvanı verilmiştir. Edirne Belediye Başkanlığı da almış olduğu meclis kararıyla Aydın Demir’in heykelini Sarayiçi Er Meydanı girişindeki pehlivanlar yoluna 11.07.2021 günü düzenlenen törenle dikilmiştir.

Karamürsel Kayacık Mahallesinde oturan Aydın Demir, yakalanmış olduğu hastalığa yenilerek 6 Şubat 2024 tarihinde vefat etmiştir. Cenazesi Kayacık Camiinde kılınan ikindi namazının ardından Karamürsel Yeni Mezarlığında defnedilmiştir.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Aydın Demir".