İçeriğe atla

Ayşe Yiğit

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ayşe Yiğit
Doğum1 Ekim 1972
Çaykara, Trabzon
VatandaşlıkBelçika
MeslekSiyasetçi
Siyasi partiBelçika İşçi Partisi

Ayşe Yiğit (d. 1 Ekim 1972, Çaykara, Trabzon), Belçika İşçi Partisi'nde siyaset yapan Türk-Belçikalı Marksist siyasetçidir. 9 Haziran 2024 tarihinde yapılan seçimlerde milletvekili seçilmiştir.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Yiğit Çaykara'nın Taşlıgedik köyünde doğdu. Lisansını Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi gazetecilik bölümünde tamamladı. Türkçe öğretmeni olarak çalışmak isteyen babası ve ailesiyle birlikte 1980'lerin ortalarında Limburg'a geldi. Ailesiyle Belçika'ya geldikten 1 yıl sonra eğitimini tamamlamak üzere Türkiye'ye döndü. 26 yaşındayken Belçika'ya geri döndü.

Kariyerine Hasselt'te Türkçe dersleri vererek başladı. Sonrasında Babel Vlaamse Tolkentelefoon'da ve Şubat 2019'a kadar Entegrasyon ve Sivil Entegrasyon Ajansı'nda çalıştı. Aynı zamanda okullarda, hastanelerde, sığınma evlerinde ve diğer kurumlarda sosyal tercüman olarak çalıştı.

Yiğit, Belçika İşçi Partisi kadın kollarında ve özellikle kadın sünnetiyle mücadelede aktif olarak çalıştı.[1] Ekim 2018 belediye seçimlerinde yaşadığı Houthalen-Helchteren'de Belçika İşçi Partisi'nden liste başı olarak aday gösterildiyse de seçilemedi. Birkaç ay sonra Mayıs 2019'da yapılan federal seçimlerde Limburg seçim bölgesinde Belçika İşçi Partisi'nden aday olduysa da yine seçilemedi. Bir ay sonra Yiğit, partisi tarafından Belçika İşçi Partisi'nin ilk kez temsil edildiği Senatoya senatör olarak gönderildi. 9 Haziran 2024 tarihinde yapılan seçimlerde 5 yıllığına Belçika federal parlamentosunda milletvekili olarak seçildi.[2]

Kişisel hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Boşanmış olan Yiğit, iki çocuk annesidir. 2023 yılında Meme kanseri tanısı almıştır.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Colloque « Prévenir et protéger » et femmage à la fondatrice du GAMS Belgique
  2. ^ "Ayşe Yiğit Belçika Federal Parlamentosunda seçildi". caykaragazetesi.com. 12 Haziran 2024. Erişim tarihi: 17 Haziran 2024. 
  3. ^ Jan Bex en Zahra Boufker, "Houthalense Ayse Yigit vecht tegen borstkanker en staat voor PVDA op Waalse lijst", Het Nieuwsblad, 4 december 2023, online geraadpleegd op 5 december 2023.