Avusturya Posta Tasarruf Bankası

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bu makale Österreichische Postsparkasse binası ile ilgilidir. Kurumun kendisi için bkz. Österreichische Postsparkasse

Avusturya Posta Tasarruf Bankası

Avusturya Posta Tasarruf Bankası binası ( Almanca : Österreichische Postsparkasse ) mimar Otto Wagner tarafından tasarlanmış ve Viyana'da inşa edilmiş ünlü bir binadır. Bina, Art Nouveau'nun bir dalı olan Secession akımının önemli bir eseri olarak kabul edilir.

1904 yılında yapımına başlanan bina tamamen yeni betonarme kullanılarak inşa edildi ve 17 Aralık 1906'da açıldı. 1910 yılında başlatılan genişletme çalışması 1912 yılında tamamlanıp hizmete girdi.

Eskiden k.k. Postsparcassen-Amt (İmparatorluk-Kraliyet Posta Tasarruf Ofisi) olan bina günümüzde Österreichische Postsparkasse'nin (PSK) genel merkezi olarak hizmet vermektedir. Georg-Coch-Platz 2'de (Innere Stadt'ın ilk bölgesinde, Ringstraße bulvarının yanında) yer almaktadır.

Dış Cephe[değiştir | kaynağı değiştir]

Viyana'da Österreichische Postsparkasse (PSK) binasının ana cephesi

Sekiz kat yüksekliğindeki bina bütün bir şehir bloğunu kaplar. Cephe, kare mermer levhalar ve para depolamayı anımsatan alüminyum uygulamaları ile kaplıdır. Granit plakalar alt ve üst seviyelere tutturulur. Mermer plakaları duvara sabitler görünen perçinler ise tamamen süs amaçlıdır. Yaklaşık 10 cm kalınlığında plakalar alçı ile yerinde tutulur, perçinlerin destek işlevi yoktur.[1] Mermer kullanımı, cephenin bakımını ve temizliğini çok kolay ve ucuz hale getirdiğinden Wagner'in tasarımında önemli bir fonksiyonel eleman haline gelir. Wagner, Avusturyalı kimyager Carl Josef Bayer tarafından endüstriyel kimya için mükemmelleştirilen alüminyum malzemeye çok değer vermiştir. Malzemeyi sadece perçinler için değil, revak sütunları ve merkezi ısıtma fanları gibi binanın içindeki ve dışındaki diğer dekoratif elemanlar için de kullanmıştır.

Çatıda bulunan 4.3 metre yüksekliğindeki heykeller Wagner ve Othmar Schimkowitz tarafından alüminyum döküm kullanılarak yapılmıştır. Cam pencereler kısmen Leopold Forstner'ın bir eseridir.

İç Mekan[değiştir | kaynağı değiştir]

Atriyumun görünümü
Viyana'daki Österreichische Postsparkasse binasındaki ana salon
Merdiven boşluğu

Georg-Coch-Platz'daki ana girişten müşteri hizmetlerinin bulunduğu büyük Kassenhalle'ye merdiven çıkar. Ana salon böylece birinci katta etkili bir şekilde yer alır. Salon, camdan ve büyük tavan penceresi ile doğal ışığın her zaman binanın kalbine girmesine izin veren bir atriyum gibi tasarlanmıştır. Doğal ışık biçimsel nedenlerin yanında elektrik aydınlatmasının maliyetini azaltmak için de kullanılır. Ana salonun zemini, doğal ışığı posta kutularının ve posta sıralama odalarının bulunduğu aşağıdaki zemine kadar ulaştıracak cam karolardan yapılmıştır. Wagner, ana salonda dekorasyonu asgari seviyede tutmak amacıyla malzeme olarak sadece cam ve cilalı çelik kullanmıştır. Malzemenin basit ama zarif kullanımı ile bir dekoratif efekt yaratılır. Buzlu camdan oluşan tavan penceresi ışığı olabildiğince az derecede engelleyecek ince çelik sütunlarla delinir. Otto Wagner'in ünlü eserlerinden olan salon, Secession'un en başarılı örneklerinden biridir.

Binanın ofis alanı dış pencerelerin eksenine göre bölünerek yine doğal ışığı mümkün olduğunca kullanır. İç duvarlar (modern ofis binalarında bir standart olan) perde duvar özelliğini taşır ve ihtiyaca göre yeniden düzenlenebilir.

Mevcut durum[değiştir | kaynağı değiştir]

II. Dünya Savaşı sırasında herhangi bir hasar görmeyen bina hala orijinal halindedir. 2005'te mimarı Otto Wagner'e adanmış bir müze bina içerisinde faaliyete girmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Christa Veigl: Otto Wagners Postsparkasse und ihre „Fleckerlpatschen“. Rezeptionsgeschichte einer Plattenbefestigung, in Wiener Geschichtsblätter

Okumalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]