Avustralya faunası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Avustralya'nın yerküredeki konumu.

Avustralya direyi, nadir hayvanlar bakımından oldukça zengindir; bu ülkedeki memelilerin %83'ü, sürüngenlerin % 89'u, balık ve böceklerin % 90'ı ve amfibilerin % 93'ü endemiktir. Bu yüksek endemizm oranı ülkenin uzun coğrafik ayrımına, tektonik durağanlığına, jeolojik zamandaki bitki örtüsüne ve toprak üzerindeki iklim değişikliğinin anormal özelliklerinden kaynaklanıyor olabilir. Avustralya biteyinin eşsiz özelliği yerel etenelilerinin özgünlüğüdür. Sonuç olarak keseliler ekolojik nişlerin birçoğunu, eteneliler de yerkürede başka alanları işgal etmişlerdir. Avustralya bilinen 5 tek deliklinin 2 türüne, ornitorenk, örümcek, akrep, ahtapot, denizanası, yumuşakça, taşbalığı ve vatoz gibi canlıların sayısız zehirli türlerine ev sahipliği yapar. İlginçtir ki Avustralya zehirli yılanlardan daha fazla zehirsiz yılan türlerini barındırır.

Memeliler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kırmızı kanguru en büyük kanguru türüdür ve Avustralya armasında emu ile birlikte bulunur.

Avustralya ayrıca dünyanın keseli memeliler bakımından en zengin ülkesidir. Keseli etçiller, biri 51 üyeli Keseli sansargiller ve diğeri de tek temsilcisi Keseli karıncayiyen olan Myrmecobiidae olmak üzere 2 familya ile bu ülkede yaşamını sürdürmektedir.

Koala normalde su içme ihtiyacı hissetmez çünkü bu gereksinimini yaprak yiyerek karşılayabilir.

Kuşlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Emu yaşayan en büyük 2. kuş türüdür (Devekuşu'ndan sonra). Ayrıca Avustralya armasında bulunan bir kuştur.

Avustralya toprakları 800 tür kuşa ev sahipliği yapmaktadır, bunların yaklaşık 350 kadarı Okyanusya çapında endemiktir. Avustralya'da kuş fosil kayıtlarının düzensiz olmasına rağmen Oligosen zamanına uzanan atalarının kayıtları da bulunmaktadır. Gondvana tarihli kuşlar, uçamayan deve kuşlarını, zemin kuşlarını ve birçok endemik papağan türünü de kapsar. Avustralya papağanları, birçok kakadu ve galah türünü içeren, dünyanın altıncı papağanıdır. Kokaburra kulağa hoş gelen insan gülmesine benzeyen sesiyle tanınan yalıçapkınıgiller familyasının en büyük türüdür.

Sürüngenler ve Amfibiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Balıklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Avustralya suları 4400 farklı balık türünü barındırmaktadır. Bunların % 90'ı endemiktir.

Omurgasızlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Şu ana kadar Avustralya'da 200,000 hayvan türü keşfedilmiştir. Araştırmalar, bunların % 96'sının omurgasız olduğunu göstermektedir.