Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi
SloganAvrupa'nın gıdasının güvenli olmasını sağlamaya kararlı
TürOtorite
MerkezParma, İtalya
Resmî siteefsa.europa.eu

Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA), besin zinciri ile ilişkili mevcut ve ortaya çıkan riskleri bildiren ve bağımsız bilimsel tavsiyelerde bulunan bir Avrupa Birliği ajansı.[1][2] EFSA Şubat 2002'de kurulmuştur. Merkezi Parma, İtalya'dadır. 2021 bütçesi 118,6 milyon € toplam personel sayısı 542 idi.[3]

EFSA'nın çalışmaları, hayvan sağlığı ve refahı, mahsul koruma, bitki sağlığı ve bitki besleme dahil olmak üzere gıda ve yem güvenliği üzerinde doğrudan veya dolaylı etkisi olan tüm konuları kapsar. EFSA Avrupa Komisyonu, Avrupa Parlamentosu ve AB üye devletlerini, gıda ve yem zincirinin güvenliğini ve Avrupalı tüketicilerin sağlık'larının korunmasını sağlayan etkili ve zamanında risk yönetimi kararları alma konusunda destekler. EFSA ayrıca, görev alanına giren tüm konularda kamuoyu ile açık ve şeffaf bir şekilde iletişim kurar.

Yapı[değiştir | kaynağı değiştir]

2002 tarihli bir yönetmeliğe göre[2] EFSA dört organdan oluşur:

  • Yönetim Kurulu[4]
  • Yönetici müdür
  • Danışma Forumu
  • Bilimsel Komite ve Bilimsel Paneller

Yönetim Kurulu bütçeyi belirler, çalışma programlarını onaylar ve EFSA'nın AB ve ötesindeki ortak kuruluşlarla başarılı bir şekilde işbirliği yapmasını sağlamaktan sorumludur. Avrupa Birliği Konseyi tarafından Avrupa Parlamentosu ile istişare edilerek Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan bir listeden atanan on dört üyeden ve Avrupa Komisyonu'nun bir temsilcisinden oluşur.

İcra Direktörü EFSA'nın yasal temsilcisidir ve günlük yönetimden, çalışma programlarının hazırlanmasından ve uygulanmasından ve Yönetim Kurulu tarafından kabul edilen diğer kararların uygulanmasından sorumludur. Yönetim Kurulu tarafından atanırlar.

Danışma Forumu, özellikle EFSA'nın çalışma programları için bir teklif taslağı hazırlarken, İcra Direktörüne tavsiyede bulunur. Üye Devletlerde risk değerlendirmesinden sorumlu ulusal organların temsilcilerinden ve Norveç, İzlanda, İsviçre ve Avrupa Komisyonu'ndan gözlemcilerden oluşur.

Bilimsel Komite ve Bilimsel Panelleri, her biri kendi yetki alanına giren ve bağımsız bilimsel uzmanlardan oluşan bilimsel görüş ve tavsiyeler sağlar. Bilimsel Panellerin sayısı ve isimleri, EFSA'nın talebi üzerine Avrupa Komisyonu tarafından teknik ve bilimsel gelişmeler ışığında uyarlanmıştır. Bağımsız bilimsel uzmanlar, İcra Direktörünün önerisi üzerine Yönetim Kurulu tarafından üç yıllık bir süre için atanır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]