Avrupa Birliği'nin İşleyişi Hakkında Antlaşma

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Avrupa Birliği'nin İşleyişi Hakkında Antlaşma (ABİHA) (İngilizceTreaty on the Functioning of the European Union), Avrupa Birliği'nin anayasal temelini oluşturan iki antlaşmadan biridir, diğeri ise aha önce Avrupa Topluluğunu Kuran Antlaşma (ATA) olarak bilinen Avrupa Birliği Antlaşması'dır (ABA).[1]

Antlaşma, Avrupa Toplulukları'nın (AT) en bilineni olan Avrupa Ekonomik Topluluğu'nun (AET) kurulmasını sağlayan Roma Antlaşması (tam adıyla Avrupa Ekonomik Topluluğu'nu kuran Antlaşma) olarak ortaya çıkmıştır. Antlaşma 25 Mart 1957 tarihinde Belçika, Fransa, İtalya, Lüksemburg, Hollanda ve Batı Almanya tarafından imzalanmış ve 1 Ocak 1958 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Günümüzde Avrupa Birliği'nin en önemli iki antlaşmasından biri olmaya devam etmektedir.

Adı 1957'den bu yana iki kez değiştirilmiştir. 1992'deki Maastricht Antlaşması ile Roma Antlaşması'nın resmi başlığından "ekonomik" kelimesi çıkarılmış ve 2009'da Lizbon Antlaşması ile "Avrupa Birliği'nin İşleyişi Hakkında Antlaşma" olarak yeniden adlandırılmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Nugent, Nigel (2017). The Government and Politics of the European Union. Red Globe Press.