Autumn Leaves

Vikipedi, özgür ansiklopedi
"Autumn Leaves (Les Feuilles Mortes)"
Yves Montand şarkısı
Kaydedilme1945
YazarJacques Prévert (İngilizce sözler: Johnny Mercer)
BesteciJoseph Kosma
Cover versiyonları

Autumn Leaves, defalarca kere yorumlanmış bir klasik pop ve caz şarkıdır. Orijinal hali, 1945 yılında yazılmış "Les Feuilles Mortes" (Türkçe: Ölü Yapraklar) adlı Fransızca bir şarkıdır. Fransızcadan İngilizceye çevirisini Johnny Mercer yapmıştır.

Hem caz, hem de pop sanatçılarının ilgisini çekmesinin nedeni; parçanın her iki türe de uyum sağlayacak bir altyapıya sahip olmasındandır. Enstrümantal bir havada ilerlemesi ve sözlerinin derin anlamlar içermesi, parçayı birçok sanatçının gözünde değerli bir yere taşımıştır.

Bestesini Joseph Kosma'nın yaptığı parçanın Fransızca sözlerini ünlü şair Jacques Prévert yazmıştır. Amerikalı şarkı sözü yazarı Johnny Mercer de 1947 yılında şarkıya İngilizce sözler yazmıştı. Şarkı ilk kez 1946 yılında Marcel Carné'nin çektiği Les Portes de la Nuit filminde Yves Montand tarafından söylenince ünlü oldu. 1956 yılında ise ABD'de Robert Aldrich şarkı ile aynı adı taşıyan filmi çekti. Joan Crawford'un başrolünü oynadığı filmde ise şarkıyı Nat King Cole seslendiriyordu.

Parçayı seslendirenler[değiştir | kaynağı değiştir]

Joe Pass

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "birzamanlar.net, Aranjmanlar alt bölümü". 14 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2008. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Eylül 2016.