Augusto Giacometti

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kendi portresi (1945)

Augusto Giacometti (d. 16 Ağustos 1877 Stampa, Graubünden ö. 9 Haziran 1947 Zürih) İsviçreli ressam. Jugendstil ve Sembolizmin önemli izleyicilerinden biridir, ayrıca vitray sanatında yaptığı geliştirmeler, büyük boyutlu duvar resimleri ve sevilen afişleri ile tanınmıştır.

Yaşamı ve eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Augusto Giacometti, çok sayıda ressam yetiştirmiş olan Giacometti sülalesinin en ünlüsüdür.[1] Yine ressam olan kuzeni Giovanni Giacometti ile birlikte büyüdü ve erken yaşlarda kendini resim sanatına adadı. Resim öğretmeni olmak için Zürih Sanat okuluna girdi ve 1897'de mezun oldu. Bu ilk resim eğitiminden sonra 1901'e kadar Paris'te Eugène Grasset'in yanında, daha sonra da aralıklarla Floransa ve Zürih'te çalıştı. 1915'te yeniden Zürih'e döndü.[1]

1917'de Tristan Tzara, Marcel Janco, Sophie Taeuber-Arp ve Hugo Ball gibi Dadaizmin kurucuları ile tanıştı. Zürih Kaufleute salonunda yapılan 8. Dada suaresine ve 'Das Neue Leben' (1918-1920) (tr. Yeni Yaşam) sanatçılar grubunun bir üyesi oldu.[1]

Giacometti 1923 ile 1925 yılları arasında Zürih'teki Weısenhaus Zürih polis merkezinin giriş holü için bir sipariş aldı ve tasarımlarını buraya uyguladı. Giacometti salonu olarak isimlendirilen bu çalışması sanatçının en önemli eserlerinden biri oldu.[2] Bu çalışması ile dikkatleri çekmesi sonraki yıllarda gelecek olan çalışmaların yolunu açtı.

1929 yılında Frauenfeld'deki protestan kilisesinin batı duvarının vitraylarını, 1933 yılında Zürih Grossmünster'in koro vitraylarını, 1937'de Adelboden'daki bir kasaba kilisesinin koro vitraylarını ve 1945'te Fraumünster'in metal-cam vitraylarını yaptı.

Giacometti çalışmalarında renkleri cesurca kullandığı ve onlara neredeyse bağımsızlığa varacak düzeyde bir otonomi sağladığı için 20. yüzyılın en önemli sanatçılarından biri sayılır. Mezar taşına şu ibare yazılmıştır: "Qui riposa il maestro dei colori" (tr "Burada renklerin ustası yatıyor"). Alman ressam August Babberger, Giacometti'nin stilinden etkilenmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c Historischen Lexikon der Schweiz ansiklopedisinin ilgili maddesi 29 Temmuz 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ Erwin Poeschel, Architektur und Kunst, 1926: Die Fresken von Augusto Giacometti im Zürcher Amsthaus 11 Haziran 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Abgerufen am 6. Oktober 2019.