Augustine (Canterbury)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Aziz
Augustine
Canterbury Başpiskoposu
8. yüzyılın ortalarında Saint Petersburg Bede'den "AUGUSTINUS" etiketli portre, muhtemelen Büyük Gregory olarak da düşünülmüştür.
Piskoposluk bölgesiCanterbury
MakamCanterbury
AtanmaMS 601'den önce
Dönem bitişiTahminen 26 Mayıs MS 604
Önce gelenYok
Sonra gelenLaurence
Diğer görevlerPrior of Abbey of St Andrew's
Takdisy. 597
Doğum6. yüzyılın başları, tahminen İtalya
Ölümtahminen 26 Mayıs MS 604
Canterbury, Kent Krallığı
MezarıAziz Augustine Manastırı
Oruç günü
26 Mayıs (Büyük Britanya'da Anglikan,[1] Doğu Ortodoks ve Katolik Olağanüstü Form takvimi)
27 Mayıs (Katolik Olağanüstü Form takvimi)
28 Mayıs (Britanya dışında Katolik Olağanüstü Form takvimi)
Onurlandırıldığı yer
Aziz ilanıCemaat öncesi
Mabet

Augustine (MS 6. yüzyıl-26 Mayıs MS 604), MS 597 yılında Canterbury'nin ilk başpiskoposu olan Hristiyan bir keşişti. "İngilizlerin Havarisi" olarak kabul edilir.

Augustine, Papa I. Gregorius'un MS 595 yılında, Kral Æthelberht'i ve Kent Krallığı'nı Anglosakson paganizminden Hristiyanlaştırmak üzere İngiltere'ye, genellikle Gregoryen misyonu olarak bilinen bir misyonu yönetmesi için onu seçtiği Roma'daki bir manastırın başrahibiydi. Kent muhtemelen Æthelberht'in, kocası üzerinde bir miktar etki yaratması beklenen Frank prensesi Bertha ile evliliğinin yanı sıra komşu Anglosakson krallıkları üzerinde büyük nüfuza sahip olması nedeniyle seçilmişti. Misyonerler Kent'e ulaşmadan önce geri dönmeyi düşünmüşlerdi, ancak Gregorius onları teşvik etti ve MS 597'de Augustine Thanet Adası'na çıktı ve Æthelberht'in ana kasabası Canterbury'ye doğru ilerledi.

Kral Æthelberht Hristiyanlığa geçti ve misyonerlerin özgürce vaaz vermelerine izin vererek onlara şehir surlarının dışında bir manastır kurmaları için arazi verdi. Augustine bir piskopos olarak kutsandı ve MS 597'de Noel Günü'nde yapılan toplu vaftiz sırasında binlerce kişi de dahil olmak üzere kralın tebaasının çoğunu dönüştürdü. Papa Gregorius MS 601'de daha fazla misyoner gönderdi, ayrıca kiliselere teşvik edici mektuplar ve hediyeler gönderdi, ancak yerli halkı ikna etme girişimlerine rağmen İngiliz piskoposlarının Augustine'in otoritesine boyun eğmeleri başarısız oldu. 604 yılında Londra ve Rochester'da Romalı piskoposlar kuruldu ve Anglosakson rahipleri ve misyonerleri eğitmek için bir okul kuruldu. Augustine ayrıca halefi Laurence'ın kutsanmasını da düzenledi. Başpiskopos muhtemelen MS 604'te öldü ve kısa süre sonra bir aziz olarak saygı görmeye başladı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "The Calendar". The Church of England (İngilizce). 9 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2024. 

Ek okuma[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Dini unvanlar
Önce gelen:
Önce gelen yoktur.
Canterbury başpiskoposu
MS 1. yüzyıl - 50
Sonra gelen:
Laurence