İçeriğe atla

Audubon Doğa Enstitüsü

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Audubon Doğa Enstitüsü, doğaya adanmış ve New Orleans, Louisiana merkezli bir müzeler ve parklar ailesidir.

Audubon Hayvanat Bahçesi, Amerika Audubon Akvaryumu, Audubon Louisiana Doğa Merkezi, Audubon Parkı, Woldenberg Riverfront Parkı, Freeport-McMoRan Audubon Türleri Hayatta Kalma Merkezi, Audubon Nesli Tükenmekte Olan Türleri Araştırma Merkezi (ACRES), Audubon Vahşi Doğa Parkı ve Audubon'dan oluşur. Kıyı Yaban Hayatı Ağı (CWN).

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

1800'ler[değiştir | kaynağı değiştir]

Audubon doğa siteleri ve tesisleri ailesi – bir zamanlar Yerli Amerikalılara ev sahipliği yapan Audubon Park ile başladı ve daha sonra New Orleans'ın ilk belediye başkanı Étienne de Boré – başladı. New Orleans hâlâ İspanyol sömürgesi Louisiana'nın bir parçasıyken, ülkenin ilk ticari şeker plantasyonunu burada kurdu; ve ilk toz şekerini yerel, özgür bir beyaz olmayan Norbert Rillieux tarafından icat edilen bir süreçle geliştirdi.

Arazi, bir hayırseverin onu şehre vasiyet ettiği 1850 yılına kadar halkın eline geçmedi. ABD İç Savaşı sırasında, konum dönüşümlü olarak bir Konfederasyon askeri kampına ve bir Birlik hastanesine ev sahipliği yaptı. 1866'da, Amerika Birleşik Devletleri'nin batı sınırını savunması Amerika'nın Afro-Amerikan mirası üzerinde silinmez bir iz bırakan 9. Süvari Alayı, "Buffalo Askerleri" için aktivasyon alanıydı.

1884 Dünya Sanayi ve Pamuk Yüzüncü Yıl Sergisi (Louisiana'nın ilk Dünya Fuarı) için yapılan saha iyileştirmeleri, bir şehir parkının temelini attı. Şehir, araziyi 1871'de bu amaç için tahsis etmişti; ve 1886'da şehir plancıları parkın adını Upper City Park'tan Audubon Park'a değiştirdiler. Bu, Louisiana'daki ünlü Birds of America'nın çoğunu çizen sanatçı/doğa bilimci John James Audubon'a bir saygı duruşuydu.

Araziyi geliştirmenin en iyi yolunu bulmak için 1894'te şehir tarafından bir yönetim kurulu atandı; ve yüzyılın başında, geliştirme peyzaj mimarı John Charles Olmsted'e emanet edildi. Olmsted'in aile şirketi, New York City'deki Central Park tasarımıyla öne çıktı ve New Orleanians kısa süre sonra Louisiana bataklık arazisinden kendi doğal inzivalarının gerçekleşmesini izledi.

1900'ler (On Yıl): düşüşten yeniden canlanmaya[değiştir | kaynağı değiştir]

Audubon Komisyonu, Audubon Park'ı korumak ve geliştirmek için 1914'te Eyalet Yasası ile kuruldu. 1916'da parka bir uçuş kafesi eklendi ve popülaritesi, topluluğun tam ölçekli bir hayvanat bahçesi çağrısını başlattı. Topluluk liderleri New Orleans Zooloji Derneği olarak birleşti ve özel bağışlar kısa süre sonra bir maymun kafesi, bir memeli kafesi ve bir geyik otlağını finanse etti. Louisiana okul çocukları tarafından satın alınan ilk Fil 1924'te geldi. Bir akvaryum ve sütunlu bir deniz aslanı havuzu ivmeyi artırdı ve 1929'da koleksiyon yüzlerce hayvanla övündü.

1930'ların Buhranı özel bağışları durdurduğunda, şehrin bir hayvanat bahçesi umudu, Works Progress Administration (WPA) tarafından canlı tutuldu. Bu federal kurum, yeni hayvanat bahçesi binalarının inşasını finanse etti ve 1938'de, yerel hayırsever Valentine Merz'den 50.000 dolarlık bir miras, Merz Memorial Hayvanat Bahçesi'nin açılmasını sağladı. Bakımı ve işletmesi pahalı olan Merz tesisi 1950'lere kadar kendi yerini korudu. Bunu şehir ödenekleri azaldıkça, özel bağışlar kurudukça ve kamu ilgisi azaldıkça bozulma izledi. Birkaç parlak an vardı (bir hayvanat bahçesinde yumurtadan çıkan nesli tükenmekte olan ilk boğmaca vincin 1956'da gelişi dahil), ancak zamanlar çoğunlukla kötüydü. 1958'de medya tarafından bir hayvan "gettosu" olarak lanse edilen ve 1970'te Amerika Birleşik Devletleri Humane Society tarafından "temizlenmeye veya kapatılmaya" teşvik edilen Hayvanat Bahçesi - şimdi Audubon Hayvanat Bahçesi olarak adlandırılıyor - iyileşmek için yardım istedi.

1972'de Komisyon, Hayvanat Bahçesi'nin restorasyonunun başlangıcını finanse etmek için yaklaşık 2 milyon dolarlık tahvil üreten özel bir referandumun geçişine öncülük etti. Gönüllüler, Hayvanat Bahçesinin Dostları olarak resmen bir araya geldiler ve 1973'te, Audubon Parkı Belediye İrtibat Görevlisi Ron Forman, Hayvanat Bahçesi için yeni bir ana plana dönüşen büyük bir vizyonla gemiye katıldı. Forman ve Audubon Komisyonu, Hayvanat Bahçesi'ni şu anki 58 dönümlük alanına genişletti ve vahşi ortamları yansıtan geniş doğal yaşam alanlarına izin verdi: Afrika Savanı, Kuzey Amerika Çayırları ve Güney Amerika Pampaları.

Woldenberg Park 1989'da açıldı, aynı yıl Hayvanat Bahçesi Dostları Audubon Doğa Enstitüsü'ne dönüştü. Bunu 1990 yılında Akvaryum izlemiştir.

2000'ler: korumaya odaklanma[değiştir | kaynağı değiştir]

Sonraki on yılda, Akvaryum genişleyerek bir tiyatro ve Değişen Sergiler Galerisi barındıran yeni bir kanada dönüşürken, Woldenberg Parkı da sınırlarını genişletti.

Katrina Kasırgasının Etkileri[değiştir | kaynağı değiştir]

2005 Katrina Kasırgası, Audubon'un tüm işletme gelirlerini yok ederek ve yaklaşık 600 çalışanı işten çıkarmaya zorlayarak önemli fiziksel yıkıma[1] neden oldu. Yine de Akvaryum personeli, fırtına ve ardından gelen sel boyunca görevlerinde kaldı ve sorumlu oldukları hayvanlar için ellerinden geleni yaptı.[2]

Çeşitli[değiştir | kaynağı değiştir]

Enstitü, 2006'da Katrina Kasırgası'nın çıkışının yıldönümünde yayınlanan bir IMAX filmi olan " Hurricane on the Bayou "nun sorumlu yapımcısıydı[3]

Enstitü artık Ulusal Sulak Alanlar Koalisyonu'nun bir parçası değildir, ancak Amerika'nın Sulak Alan Kampanyası ile "işbirliği yapan bir kuruluştur";[3] British Gas, Citgo, ConocoPhillips, Shell Oil ve diğer petrol ve gaz şirketleri tarafından desteklenmektedir.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Katrina kills most fish in New Orleans aquarium - Sep 7, 2005". CNN.com. 5 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2014. 
  2. ^ "Aquarium Animals Evacuate New Orleans; Zoo Gets Relief". News.nationalgeographic.com. 28 Ekim 2010. 31 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2014. 
  3. ^ a b Philip Kennicott, "Rose-Colored Lens: In Louisiana, Environmental Destruction Never Looked So Pretty" 4 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Washington Post, March 22, 2007
  4. ^ "Our Partners | America's Wetland". Americaswetland.com. 13 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2014. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]