Atlas Silkindi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atlas Silkindi
YazarAyn Rand
ÜlkeABD
Sayfa1,168

Atlas Silkindi, Ayn Rand'ın 1957 tarihli romanıdır. En uzun romanı, yaşamı boyunca yayınlanan dördüncü ve son romanı olan bu eser, yazarın kurgu yazarlığı alanındaki magnum opus'u olarak kabul edilmektedir. [1] Atlas Silkindi'nin temasını "insan aklının varoluştaki rolü" olarak tanımlamıştır ve kitap bilimkurgu, gizem ve romantizm unsurları içermektedir. Kitap, Rand'ın daha sonra Objektivizm'i oluşturacağı akıl, mülkiyet hakları, bireycilik, özgürlükçülük ve kapitalizm gibi bir dizi felsefi konuyu ele almakta ve Rand'ın devlet baskısının başarısızlığı olarak gördüğü konuları tasvir etmektedir. Rand'ın kurgu eserleri arasında, felsefi sistemini en kapsamlı şekilde ifade ettiği eserdir. Kitabın adında bulunan "Atlas Silkindi" ifadesi Yunan mitolojisindeki Atlas'ın yerküreyi taşımasına yönelik bir atıftır.

Photo of Ayn Rand
1943'te Ayn Rand

Kitap, özel işletmelerin gittikçe artan ağır mevzuat ve düzenlemeler altında ezildiği distopik bir Amerika Birleşik Devletleri'ni tasvir etmektedir. Demiryolu yöneticisi Dagny Taggart ve sevgilisi çelik imparatoru Hank Rearden, üretkenliklerini sömürmek isteyen "yağmacılara" karşı mücadele etmektedir. John Galt adında gizemli bir figürün başka iş dünyası liderlerini şirketlerini terk etmeye ve yağmacılara karşı üretici bireylerin grevi şeklinde ortadan kaybolmaya teşvik ettiğini keşfederler. Roman, grevcilerin Galt'ın felsefesine dayanan yeni bir kapitalist toplum inşa etmeyi planlamasıyla sona erer.

Atlas Silkindi büyük ölçüde olumsuz yorumlar aldı, ancak sonraki yıllarda kalıcı bir popülerlik ve sürekli bir satış elde etti. Romanın çeşitli liberteryen ve muhafazakâr düşünürler ve politikacılar üzerinde etkisi olduğu belirtilmektedir. Romanın sinemaya ya da televizyona uyarlanmasına yönelik birkaç başarısız girişimin ardından, 2011-2014 yılları arasında olumsuz eleştiriler alan bir film üçlemesi gösterime girmiş ve iki tiyatro uyarlaması da sahnelenmiştir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Younkins, Edward W. "Atlas Shrugged: Ayn Rand's Philosophical and Literary Masterpiece". In Younkins 2007, ss. 9–10.

  1. ^ Rand 1997.