Atifete Jahjaga

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atifete Jahjaga
3. Kosova Cumhurbaşkanı
Görev süresi
7 Nisan 2011 - 7 Nisan 2016
Yerine geldiği Fatmir Sejdiu
Yerine gelen Hashim Thaçi
Kişisel bilgiler
Doğum 20 Nisan 1975 (48 yaşında)
Yakova, Kosova ÖSB, Yugoslavya SFC (bugünkü Kosova)
Evlilik(ler) Astrit Kuçi
İmzası

Atifete Jahjaga (d. 20 Nisan 1975), Kosovalı siyasetçidir. 2011-2016 yılları arasında Kosova Cumhurbaşkanlığı görevinde bulundu. Daha önce Kosova Polisi Müdür Yardımcısı olarak Balkanlar'daki kadınlar arasında en yüksek tümgeneral rütbesiyle görev yapmıştır.

Eğitimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Avusturya dışişleri bakanı Sebastian Kurz, Katolik piskoposu Dode Gjergji, Sırp Ortodoks piskoposu Teodosije Šibalić ve Müftü Naim Ternava ile Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Jahjaga, Ocak 2015

Kosova'nın güneybatı kasabasında Yakova'da doğdu ve ilk ve orta okula orada devam etti. 2000 yılında Priştine Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. 2006/07 yılında İngiltere'de Leicester Üniversitesi'nde polis yönetimi ve ceza hukuku alanında yüksek lisans sertifika programına katıldı. Almanya'da George C. Marshall Avrupa Merkezi Güvenlik Çalışmaları'nda ve ABD'de FBI Ulusal Akademisi'nde yoğun mesleki eğitim aldı.

Kosova Cumhurbaşkanlığı[değiştir | kaynağı değiştir]

6 Nisan 2011'de Kosova Demokratik Partisi, Kosova Demokratik Birliği ve Yeni Kosova İttifakı tarafından Kosova cumhurbaşkanlığı için bir uzlaşmacı aday olarak ilan edildi. 7 Nisan günü meclis oylaması ilk turunda ülkenin dördüncü Cumhurbaşkanı seçildi; mevcut 100 milletvekilinden 80 oy almıştır.

Parlamentoda açılış konuşmasında, Cumhurbaşkanı olarak kendisinin ana amaçlarından biri, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler'e Kosova'nın üyeliğinin güvenli olduğunu belirtti. Bütün Kosova'nın ideali AB üyeliği ve ABD ile kalıcı bir dostluktur. Ben inanıyorum ki hayallerimiz gerçeğe dönüşecek şeklinde Parlamentoya ilk konuşmasını yapmıştır.

Azınlıklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kosova'nın çeşitli etnik topluluklar arasında köprü kurmak için çalışmaktadır. Dinlerarası diyaloglarda aktif olmuştur ve sürekli Kosova'da azınlık topluluklarına ulaşmıştır. 2013 yılında, ülkede hakim olan dinlerarası hoşgörüyü geliştirmeye devam ederek, Sırp Ortodoks Decan Manastırı ve Paskalya kutlamaları için din adamlarını ziyaret etmiştir.

Ödülleri[değiştir | kaynağı değiştir]

27 Haziran 2013 tarihinde Durham Üniversitesi'nden fahri unvanı aldı.

Özel yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Astrit Kuçi adlı bir diş hekimi ile evlidir.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Siyasi görevi
Önce gelen
Jakup Krasniqi
Geçici
Kosova Cumhurbaşkanı
2011–2016
Sonra gelen
Hashim Thaçi