Atık depolama tesisi
Bir atık depolama tesisi (kısaca ADT veya diğer adıyla atık havuzu, atık barajı) genelde maden cevherini gangdan ayırdıktan sonra madencilik işlemlerinin yan ürünlerini depolamak için kullanılan toprak dolgulu bir dolgu barajdır. Maden atıkları, sıvı, katı veya ince parçacıklardan oluşan bir sulu karışım hâlinde olabilir. Genellikle oldukça toksiklerdir ve aynı zamanda radyoaktif olabilirler. Katı atıklar genellikle yapının bir parçası olarak kullanılır.
Atık barajları ile hidroelektrik santral olarak kullanılan daha bilindik barajlar arasında önemli farklılıklar vardır. Atık barajları kalıcı muhafaza için tasarlanmıştır, yani bir nevi "sonsuza kadar kalmaları" amaçlanır.[1] Bakır, altın, uranyum ve diğer madencilik işlemleri, çoğu zehirli olan ve uzun vadeli muhafaza için çeşitli zorluklar oluşturan birden fazla türde atık üretir.[2]
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ "Tailings Dams: Where Mining Waste is Stored Forever". FRONTLINE. 28 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2019.
- ^ Culbert, Lori (24 Kasım 2001). "Story of a shattered life: A single childhood incident pushed Dawn Crey into a downward spiral - Vancouver Sun". 24 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2019.
Konuyla ilgili yayınlar
[değiştir | kaynağı değiştir]- A chronology of major tailings dam failures 16 Kasım 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- Mineral Policy Institute tailings dam failure list 15 Ocak 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.