Asmalı Mencere

Vikipedi, özgür ansiklopedi
"Asmalı Mencere"
Tolga Çandar şarkısı
TarzTürk halk müziği
DilTürkçe
BesteciAnonim

Asmalı Mencere Saba ve Uşşak makamında ,9/8 lik ritime sahip zeybektir.Muzaffer Sarısözen tarafından kaynak kişi Müjgan Aüaoğlu'dan derlenip notaya alınan türkü, 490 repertuvar numarasıyla TRT arşivine kaydedilmiştir.Yemen'de çatışmada ölen Osmanlı askerleri için yakılmış bir ağıttır ve bu türde ağıtlara örnek teşkil eder.

Çeşitlemeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Anadolu'daki çeşitlemeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Bornova'da derlenen Kırat Kırat Nallı Kırat adlı türkü bir çeşitlemesidir.Δόμνα Σαμίου bu türküyü Παποράκι του Μπουρνόβα ve Μαύρα μάτια κι αν θελήσω olarak söylemiştir. Cevherim Benim olarak ninni olan bir çeşitlemesi daha vardır. Muğla'da Zerdali Çiçeklendi (Karabiberim) çeşitlemesi vardır.[1]

Anadolu dışındaki çeşitlemeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Yunanistan'da Τζιβαέρι (Λαλεδάκια) olarak çeşitlemesi vardır.Aşağıki Mahalleden Geçtin Mi? (Kerimem) olarak Cemil Şabanov tarafından söylenen bir çeşitlemesi vardır. Ρόζα Εσκενάζυ Η Τσερκέζα olarak söylediği çeşitlemesi vardır.[2]

Harici video
Tolga Çandar / Asmalı Mencere (Sarı Zeybek)
Παποράκι του Μπουρνόβα (Ηρώδειο, 1996)
Τζιβαέρι-Κατερίνα Παπαδοπούλου
΄΄ΛΑΛΕΔΑΚΙΑ΄΄Νίκος Ανδρουλάκης .wmv
ΛΑΛΕΔΑΚΙΑ ΚΛΕΟΝΙΚΗ ΤΖΟΥΑΝΑΚΗ
"Τα λαλεδάκια"(Μικρά Ασία) - Δόμνα Σαμίου και Χορωδία Σίμωνα Καρά
Aşağıki Mahalleden Geçtin Mi? (Kerimem) - Cemil Şabanov
Hülya Süer - Asmali Mencere

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Bodrumlu Mustafa Ergene - Zerdali Çiçeklendi-Karabiberim[Official Audio ©Köprülü Film Müzik]". Köprülü Müzik. 1 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2023. 
  2. ^ "Η Τσερκέζα - Ρόζα Εσκενάζυ 1934". sekarius87. 1 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2023.