Arslanköy, Toroslar

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Arslanköy
Harita
Mersin'in Türkiye'deki konumu
Mersin'in Türkiye'deki konumu
Mersin üzerinde Arslanköy
Arslanköy
Arslanköy
Arslanköy'ün Mersin'deki konumu
Ülke Türkiye
İlMersin
İlçeToroslar
Coğrafi bölgeAkdeniz Bölgesi
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu324
İl plaka kodu33
Posta kodu33250

Arslanköy, Mersin ilinin merkez ilçesi olan Toroslar'a bağlı bir yörük köyüdür. Şimdi adı Arslanköy Mahallesi olmuştur. Denize olan yüksekliği ise 1475 metredir.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Eski adı Efrenk'tir. 14. yüzyıldan itibaren köye Türkmen aşiretleri yerleşmiştir. 19. yüzyıl sonlarından itibaren gençlerini Kahire El Ezher Üniversitesi dahil, İmparatorluğun belli başlı okullarına göndermeye özen gösteren dikkat çekici bir yörük köyüdür. Çukurova'da Fransız askerlerine karşı direnişi başlatan ilk köy olduğu için adı sonrasında Arslanköy olarak değiştirilmiştir. Fransızların bütün baskısına ve dikkatine rağmen gizlice örgütlenme ve haberleşme yeteneği göstermişlerdir. Köylüler ermeni bir vatanseveri ajan olarak işgalci Fransız askerlerin içine sokmayı başarmışlardır. Cuma namazında köyün erkeklerine pusu kurulacağını öğrenen köylüler, cuma namazı saatini öne alarak (cuma namazını saatinde kılabilmek için) kendilerini camide yok etmeye gelen Fransız askerlere pusu kurarlar. Gelen askerlerin tamamını etkisiz hale getirirler. Cuma namazından sonra, köyün yakınındaki karargahta bulunan Fransız askerlerini Mersin merkeze (54 km) kadar tüfek, kazma kürek vs. ile kovalamışlardır. Yol üzerinde bulunan köyler durum karşısında cesaretlenip Arslanköylülere destek vermiştir. Köy adını 1947 mahalli seçimlerinde duyurdu. O dönem seçimlerde uygulanan açık oy, kapalı sayım kuralına karşı çıkan köylüler oyların gözlerinin önünde sayılmasını istediler. Oy verme işlemi bittikten sonra saymak için sandığı mühürleyip Mersin merkeze (valilik binasına) götürmek isteyen jandarmalara köylüler karşı çıktı. "Oyumuz namusumuzdur" diyen Arslanköy halkı karakolu kuşattı ve sandığın merkeze götürülmesini engelledi. Üç gün süren direnişin ardından merkezden gelen asker takviyesine karşı koyamadılar. Köylüler İstiklal mahkemelerinde yargılanmak üzere (yaya olarak) Konya'ya götürüldü. Yolda acı olaylarla karşılaşılsa da o dönem seçim sistemine en açık başkaldırı olarak demokrasi tarihine geçmeyi başardılar. Direniş, devrin idarecilerinin kapalı oy, açık sayım sistemine geçme kararında önemli rol oynamıştır. Bu olay "Arslanköy olayı" olarak bilinir.

Yapılaşma[değiştir | kaynağı değiştir]

Arslanköy'de evler genelde kuzey-güney doğrultulu olarak inşa olunmuştur. Yapılar genelde ahşaptır. Eski yapılarda çoğunlukla sedir ağacı kullanılmış ancak sedir ağacının kıymetli olması sebebiyle daha sonra onun yerine ardıç, çam vs. gib diğer tür ağaçlar kullanılmaya başlanılmıştır. Daha sonraları evlerin duvar kısımları genel olarak taş ve kerpiçten yapılmaya başlanmış fakat kerpiç evlerin yapımı ve bakımı zor olduğu için duvarlarda taş kullanılmış ve üstüne de çinkodan çatı kaplanmıştır. Toprak evlerin damlarına kar birikmesi halinde yuvaklama denen işlem uygulanır. Yuvaklama, taş bir silindirin damdaki toprak üzerinde yuvarlandırılarak toprağın sıkıştırılması demektir.

Yönetim[değiştir | kaynağı değiştir]

Belediye başkanlığı[değiştir | kaynağı değiştir]

Arslanköy'de 1954'te belediye teşkilatı kurulmuş ve 2014'e kadar aktif kalmıştır.

Seçildiği yıl Belediye başkanları
2009 Arif Abalı (AK Parti)
2004 Arif Abalı (AK Parti)
1999 Resul Koç (DYP)
1994 Adnan Ergan (SHP)
1989 Adnan Ergan (SHP)
1984 Mustafa Yıldırım (DYP)
1977 Mustafa Yıldırım (AP)
1973 Mustafa Yıldırım (AP)
1967 Hacı Ahmet Yıldırım (AP)[1]
1963 Hacı Ahmet Yıldırım (AP)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ İçel İl Yıllığı 1967, sf. 9

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]