Arnavutluk Meclisi başkanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Arnavutluk Meclisi Başkanlığı
Kryetar i Kuvendit Shqipërisë
Arnavutluk Meclisi logosu
Görevdeki
Lindita Nikolla

10 Eylül 2021 tarihinden beri
Resmî ikametArnavutluk Meclisi, Tiran, Arnavutluk
Atayan
Görev süresi4 yıl
Açılışı yapan1920
Websitesihttps://kryetari.parlament.al/

Arnavutluk Meclisi Başkanı (Arnavutça: Kryetar i Kuvendit Shqipërisë) Arnavutluk Meclisi'ne başkanlık ediyor. Cumhurbaşkanının dönemi, toplantı dönemiyle aynı zamana rastlar ve açılış oturumu sırasında oylamayla seçilir.

Başkanlar Listesi (1920'den günümüze)[değiştir | kaynağı değiştir]

Ulusal Konsey Başkanı (1920-1923)[değiştir | kaynağı değiştir]

Kurucu Meclis Başkanı (1924)[değiştir | kaynağı değiştir]

Senato Başkanı (1924-1926)[değiştir | kaynağı değiştir]

Parlamento Üyeleri Başkanı (1925–1928)[değiştir | kaynağı değiştir]

Anayasa Meclisi Başkanı (1928)[değiştir | kaynağı değiştir]

Parlamento Üyeleri Başkanı (1928-1939)[değiştir | kaynağı değiştir]

Üstün Faşist Kurumsal Konsey Başkanı (1940-1943)[değiştir | kaynağı değiştir]

Ulusal Parlamento Başkanı (1943–1944)[değiştir | kaynağı değiştir]

Arnavutluk Meclisi Başkanı (1946'dan Günümüze)[değiştir | kaynağı değiştir]

 ·      Arnavutluk Komünist Partisi / Arnavutluk Emek Partisi ·      Arnavutluk Sosyalist Partisi ·      Arnavutluk Demokrat Partisi ·      Arnavutluk Sosyal Demokrat Partisi ·      Sosyalist Bütünleşme Hareketi

Resim İsim
(Doğum–Ölüm)
Görev Süresi Parti
1 Omer Nishani
(1887–1954)
1944 1944 Arnavutluk Komünist Partisi
2 Tuk Jakova
(1914–1959)
25 Mart 1946 1946 Arnavutluk Komünist Partisi
3 Ymer Dishnica
(1912–1998)
1946 1947 Arnavutluk Komünist Partisi
4 Manush Myftiu
(1919–1997)
1947 1949 Arnavutluk Komünist Partisi
1948 yılında
Arnavutluk Emek Partisi oldu
5 Gogo Nushi
(1913–1970)
1949 1950 Arnavutluk Emek Partisi
6 Teodor Heba
(1914-2001)
30 Haziran 1950 1951 Arnavutluk Emek Partisi
7 Mihal Prifti
(1918–1986)
1951 1954 Arnavutluk Emek Partisi
(5) Gogo Nushi
(1913–1970)
20 Temmuz 1954 1956 Arnavutluk Emek Partisi
8 Rita Marko
(1920–2018)
1956 1958 Arnavutluk Emek Partisi
9 Medar Shtylla
(1907–1963)
21 Haziran 1958 20 Aralık 1963 Arnavutluk Emek Partisi
10 Lefter Goga
(1921–1997)
Aralık 1963 11 Temmuz 1966 Arnavutluk Emek Partisi
11 Abdyl Këllezi
(1919–1977)
10 Eylül 1966 13 Ocak 1969 Arnavutluk Emek Partisi
12 Behar Shtylla
(1918–1994)
13 Ocak 1969 1970 Arnavutluk Emek Partisi
13 Fadil Paçrami
(1922–2008)
20 Kasım 1970 25 Eylül 1973 Arnavutluk Emek Partisi
14 Iljaz Reka
(1924–1975)
25 Eylül 1973 27 Aralık 1975 Arnavutluk Emek Partisi
15 Ali Manaj
(1937–)
11 Şubat 1976 25 Aralık 1978 Arnavutluk Emek Partisi
16 Simon Stefani
(1929–2000)
25 Aralık 1978 22 Kasım 1982 Arnavutluk Emek Partisi
17 Pali Miska
(1931–2009)
22 Kasım 1982 19 Şubat 1987 Arnavutluk Emek Partisi
18 Petro Dode
(1924–)
19 Şubat 1987 15 Nisan 1991 Arnavutluk Emek Partisi
19 Kastriot Islami
(1952–)
17 Nisan 1991 6 Nisan 1992 Arnavutluk Sosyalist Partisi
20 Pjetër Arbnori
(1935–2006)
6 Nisan 1992 24 Temmuz 1997 Arnavutluk Demokrat Partisi
21 Skënder Gjinushi
(1949–)
24 Temmuz 1997 4 Eylül 2001 Arnavutluk Sosyal Demokrat Partisi
22 Namik Dokle
(1946–)
4 Eylül 2001 30 Nisan 2002 Arnavutluk Sosyalist Partisi
23 Servet Pëllumbi
(1936–)
30 Nisan 2002 3 Eylül 2005 Arnavutluk Sosyalist Partisi
24 Jozefina Topalli
(1963–)
3 Eylül 2005 10 Eylül 2013 Arnavutluk Demokrat Partisi
25 Ilir Meta
(1969–)
10 Eylül 2013 24 Temmuz 2017 Sosyalist Bütünleşme Hareketi
26 Gramoz Ruçi
(1951–)
9 Eylül 2017 10 Eylül 2021 Arnavutluk Sosyalist Partisi
27 Lindita Nikolla
(1965–)
10 Eylül 2021 Günümüze Arnavutluk Sosyalist Partisi

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]