Arjantin-Birleşik Krallık ilişkileri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Arjantin-Birleşik Krallık ilişkileri

Arjantin Cumhuriyeti ile Birleşik Krallık arasındaki dış ilişkiler bir yüzyıldan fazla süredir varlığını sürdürmektedir. Her iki ülke de 15 Aralık 1823'te diplomatik ilişkiler kurdu. 1860'lardan 1930'lara kadar Arjantin'deki ekonomik patlama döneminde Birleşik Krallık, kamu hizmetleri, demiryolları, bankacılık ve finans alanlarındaki ağır yatırımlarla Arjantin ekonomisinde baskın bir rol oynadı. sigorta, nakliye, iletişim, et endüstrisi ve perakende ticaret. İngiliz, İskoç ve Galli Arjantinliler topluluğu, Britanya İmparatorluğu dışındaki herhangi bir ülkenin en büyüğüydü ve bu da popüler ismin "Altıncı Hakimiyet" olmasına yol açtı. Ticari bağlar, Büyük Buhran ve İmparatorluk Tercihi'nin dayatılması nedeniyle sekteye uğradı ve Perón rejimi, Britanya'nın sahip olduğu birçok sanayiyi kamulaştırdı ve bu durum, bağlar genel olarak dostane kalsa da Britanya'nın ekonomik üstünlük konumunu kaybetmesine yol açtı.[1]

Diplomatik ilişkiler 1982'deki Falkland Savaşı öncesinde kesilmiş, 1989'da yeniden başlatılmıştı. İki ülke arasındaki savaş sonrası ilişkiler 2000'li yılların ortalarına kadar önemli ölçüde gelişti. Cristina Fernández de Kirchner'in hükûmeti sırasında, Arjantin'in Falkland Adaları üzerindeki iddialarını yeniden öne sürmesiyle ilişkiler giderek gerginleşti. 2016 yılında İngiltere Başbakanı David Cameron ve Arjantin Devlet Başkanı Mauricio Macri, iki ülke arasında diyalog ve dostlukta yeni bir aşamanın başlatılması ve iki ülkenin tarihsel olarak sahip olduğu güçlü ilişkilerin yeniden teyit edildiği bir toplantı yaptılar.[2] Arjantin daha sonra 2023 yılında bu anlaşmadan çekildi.[3]

Arjantin'in Londra'da bir büyükelçiliği vardır ve Birleşik Krallık'ın Buenos Aires'te bir büyükelçiliği vardır. Şu anki İngiltere'nin Arjantin Büyükelçisi Kirsty Hayes'tir ve Arjantin'in şu anki Birleşik Krallık Büyükelçisi Javier Esteban Figueroa'dır. Her iki ülke de G20 üyesidir.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Sömürge dönemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Arjantin'in modern bölgesi başlangıçta İspanyol İmparatorluğunun bir parçasıydı. Falkland Adaları egemenlik anlaşmazlığı, başlangıçta 1770 Falkland Krizi gibi olaylarla İspanya ve Britanya arasında bir anlaşmazlıktı. İspanya, Napolyon Savaşları sırasında Britanya'ya karşı Fransa ile ittifak kurdu, bu nedenle Britanya, Río de la Plata'ya iki İngiliz işgali başlattı. 1806'daki ilk istila Buenos Aires'i ele geçirdi. Ancak şehir kısa süre sonra Santiago de Liniers tarafından Montevideo'dan gelen güçlerle kurtarıldı. 1807'deki ikinci istila Montevideo'yu ele geçirdi, ancak Buenos Aires'i ikinci kez ele geçirmeyi başaramadı ve Montevideo teslim sırasında İspanya'ya geri döndü. Fransa İspanya'ya saldırdı (Avrupa'da Yarımada Savaşı'nı başlattı) ve İspanya İngiltere ile ittifak kurdu, bu nedenle İngilizler Río de la Plata'ya başka saldırı yapmadı.[4]

Yarımada Savaşı, Buenos Aires halkının devasa militarizasyonunun neden olduğu toplumsal değişiklikler ve diğer yerel ve uluslararası etkiler, Arjantin Bağımsızlık Savaşı'nı başlatan Mayıs Devrimi'ne yol açtı. İngiltere, çatışma sırasında tarafsız kaldı ve 15 Aralık 1823'te Arjantin Bağımsızlık Bildirgesi'ni kabul etti. Resmi ilişkiler, Arjantin ile Birleşik Krallık Arasında Dostluk, Ticaret ve Denizcilik Antlaşması ile kuruldu.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Luscombe, Stephen. "Britain and the Making of Argentina". www.britishempire.co.uk. 2 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Haziran 2023. 
  2. ^ "Mauricio Macri se reunió con David Cameron en Davos". Infobae. 21 January 2016. 23 January 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 January 2016. 
  3. ^ "James Cleverly says Falklands are British as Argentina ends deal". BBC News. 3 Mart 2023. 3 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mart 2023. 
  4. ^ Ben Hughes, The British Invasion of the River Plate 1806-1807: How the Redcoats Were Humbled and a Nation Was Born (2014).